Sulmi i ISID, kriza e re e Lindjes së Mesme dhe Turqia

Një konsolidim i pushimeve të ISID do të rrezikonte ndarjen e Irakut në tri pjesë dhe prishjen e ekuilibrave 100-vjeçar të Lindjes së Mesme.

Sulmi i ISID, kriza e re e Lindjes së Mesme dhe Turqia

Në këtë kuadër duhet që në politikën e brendshme të gjitha organet shtetërore dhe aktorët politikë të veprojnë me konsensus. Ajo që pritet është që punimet në këtë drejtim të mos shfrytëzohen si material në konkurrencën politike. Ndërsa në aspektin e politikës së jashtme është e pashmangshme për Turqinë që të ndjekë një politikë të hollë. As të pranuarit e ISID-it si palë biseduese dhe as një operacion kundër saj, të dyja këto alternative nuk janë në interesin e Turqisë. Nga ana tjetër bashkëpunimi i aleatëve perëndimorë dhe i vendeve të rajonit kundër kërcënimit të ISID do ta shtonte më shumë suksesin. Sidomos nuk duhet harruar që OKB dhe NATO janë të nevojshme për zgjidhjen e krizave të tilla që kanë të bëjë me sigurinë.


Prof. Dr. Ramazan GOZEN
Pedagog në Degën e Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin “Yıldırım Beyazıt” në Ankara.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme