A e dini se monedha e parë në histori është përdorur në Anadoll?

Qytetërimi lidian, i themeluar në perëndim të Anadollit, ishte qendra e tregtisë midis Azisë dhe Evropës.

1758622
A e dini se monedha e parë në histori është përdorur në Anadoll?

A e dini se monedha e parë në histori është përdorur në Anadoll?

Monedha, një nga shpikjet më të rëndësishme në historinë e njerëzimit u shpik nga lidianët në shekullin e VII para erës sonë.

Qytetërimi lidian, i themeluar në perëndim të Anadollit, ishte qendra e tregtisë midis Azisë dhe Evropës. Deri në atë kohë, tregtia bëhej me shkëmbim, por monedha filloi të shtypej me urdhër të mbretit lidian. Monedhat e para në histori ishin një përzierje e argjendit dhe arit.

Pas lidianëve, përdorimi i monedhave u përhap gjithnjë e më shumë. Paratë që dolën nga Anadolli u përhapën fillimisht në qytetërimet mesdhetare dhe më pas në të gjithë botën në një kohë të shkurtër. Mbretërit e qytetërimeve të vendosura në Anadoll shtypën monedha me fotografitë e tyre mbi to. Shtypja e parave është bërë simbol i fuqisë dhe sovranitetit të shteteve.Lajme të ngjashme