A e dini se në një fshat në Rajonin e Detit të Zi të Turqisë ekziston një muze i vlerësuar me çmim?

Muzeu, i cili pret artet bashkëkohore dhe tradicionale nën të njëjtën çati, ofron gjithashtu mundësi arsimimi dhe punësimi për banorët vendas.

1739416
A e dini se në një fshat në Rajonin e Detit të Zi të Turqisë ekziston një muze i vlerësuar me çmim?

A e dini se në një fshat në Rajonin e Detit të Zi të Turqisë ekziston një muze i vlerësuar me çmim?

Në fshatin Bayraktar, i njohur më parë si Baksi, që ndodhet në nënprefekturën Bayburt në rajonin Lindor të Detit të Zi, ndodhet një muze që tërheq vëmendjen me dizajnin e tij arkitekturor, natyrën dhe projektet e jashtëzakonshme në të. Muzeu Baksi, që ndodhet në një kodër me pamje nga lugina e Çoruhut, 45 kilometra nga qendra e qytetit, është themeluar nga piktori dhe akademiku Prof. Dr. Husamettin Koçan dhe është hapur në vitin 2010.

Muzeu Baksi, i cili është i famshëm si një "muze i jashtëzakonshëm" me strukturën dhe vendndodhjen e tij arkitekturore, tërheq gjithashtu vëmendjen me sallat e ekspozitës, seminaret e trajnimit, muzeun e magazinës, sallën e konferencave, bujtinë, mesxhidin e vjetër dhe bibliotekën. Muzeu, i cili pret artet bashkëkohore dhe tradicionale nën të njëjtën çati, ofron gjithashtu mundësi arsimimi dhe punësimi për banorët vendas.

Gjithashtu zbulon fëmijët e talentuar në rajon dhe kontribuon në edukimin e tyre me bursa dhe zbaton projekte veçanërisht në fushën e dizajnit, artit dhe kulturës.

Muzeu Baksi, i cili kryen kërkime për të ruajtur kulturën tradicionale dhe për ta transferuar atë tek brezat e ardhshëm, veçanërisht duke vënë në praktikë projektet e punësimit të grave, u nderua me Çmimin e Muzeut të Këshillit të Evropës në 2014 dhe Çmimin e Nderit të Kuvendit të Madh Popullor të Turqisë (TBMM) në të njëjtin vit.Lajme të ngjashme