Turqi – Në Mardin zbulohet një tempull 12.000-vjeçar

Tempulli, që mendohet të jetë 12.000-vjeç, u zbulua në Fushën Boncuk në Ilisu të rrethit Dargeçit të Mardinit.

1723106
Turqi – Në Mardin zbulohet një tempull 12.000-vjeçar

Tempulli, që mendohet të jetë 12.000-vjeç, u zbulua në Fushën Boncuk në Ilisu të rrethit Dargeçit të Mardinit.

Gjatë gërmimeve arkeologjike në zonën, e cila ka qenë shtëpia e 25 qytetërimeve gjatë historisë, përfshirë Sumerët, Akadët, Babilonasit, Hititët, Asirianët, Urartut, Romakët, Abasitët, Selxhukasit dhe Osmanët, gjetje të shumta nga periudha epipaleolitike deri në fazën B të periudhës së neolitit të para-qeramikës.

Në gërmimet e kryera në zonë që hedh dritë mbi historinë njerëzore me historinë e saj 12.000-vjeçare, rrënojat arkitektonike, shtëpitë, ndërtesat private, ndërtesat publike dhe varret kanë zbuluar skelete që i përkasin 130 individëve, më shumë se 100.000 rruaza dhe tempuj që mendohet se janë 11.300 vjet më parë nga periudha neolitike.

Profesori i asociuar Ergul Kodas, kreu i gërmimit dhe profesor i arkeologjisë në Universitetin Artuklu të Mardinit, deklaroi se struktura e gjetur ka karakteristika të ngjashme si me Gobeklitepe në Sanliurfa ashtu edhe me strukturat e kësaj periudhe në rajon.

"Struktura ka stilin e vet arkitektonik, formën dhe rregullimin e brendshëm. Ne nuk mund të themi se ekziston një gjë diku tjetër me këto karakteristika. Mund të themi se është një tempull që daton 12.000 vjet më parë," tha ai.

Arkeologu dr. Yunus Ciftci, nënkryetar i gërmimeve, tha se ata menduan se struktura i përkiste një përdorimi shumë të veçantë në kohën e tij.

“Prandaj, me një qendër fetare, është në fakt ajo që vendbanimi ka të përbashkët. Në një farë mënyre, i gjithë fshati po formohet këtu", tha ai.


Fjalët Kyçe: #tempull , #Turqi , #Mardin , #Dargeçit , #Ilisu , #Boncuk

Lajme të ngjashme