A e dini se në Gaziantep ekziston një punishte skulpture që daton 3 mijë vjet më parë?

Muzeu në Natyrë “Yesemek” dhe Punishtja e Skulpturës në qytetin Gaziantep, është punëtoria më e madhe e minerareve dhe skulpturave në Lindjen e Afërt, e hapur gjatë Perandorisë Hitite rreth tre mijë më parë.

1717746
A e dini se në Gaziantep ekziston një punishte skulpture që daton 3 mijë vjet më parë?

A e dini se në Gaziantep ekziston një punishte skulpture që daton 3 mijë vjet më parë?

Muzeu në Natyrë “Yesemek” dhe Punishtja e Skulpturës në qytetin Gaziantep, që ndodhet në rajonin e Anadollit Juglindor të Turqisë, është punëtoria më e madhe e minerareve dhe skulpturave në Lindjen e Afërt, e hapur gjatë Perandorisë Hitite rreth tre mijë vjet më parë. Zona, e cila u zbulua në vitin 1890, pas punimeve të peizazhit, u shndërrua kohët e fundit në një muze të hapur në natyrë nga Drejtoria e Muzeut të Gaziantepit.

Në Muzeun në Natyrë “Yesemek”, ku zbulohen dhe ekspozohen qindra skica skulpturash në një rend të caktuar, shumica e skulpturave janë luanët e dyerve. Në muzeun në natyrë janë ekspozuar 518 skulptura që peshojnë me tonelata, të tillë si sfinkset, luanët e derës, luanët e ulur, luanët me krahë, relievet e Zotit të Malit, relievet e skenës së betejës dhe pjesët arkitektonike.

Muzeu “Yesemek” dhe Punishtja e Skulpturës, që bëjnë pjesë në Listën e Përkohshme të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s (Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë) dhe çdo vit mirëpresin vizitorë nga e gjithë bota, pavarësisht pandemisë, në vitin 2021 u vizitua nga afërsisht 15 mijë turistë.

 

 


Lajme të ngjashme