A e dini se muret e Dijarbakirit kanë një histori të lashtë prej rreth 7.000 vjetësh?

I vendosur në rajonin e Anadollit Juglindor të Turqisë, Dijarbakir është një qytet i famshëm për muret e tij që dëshmojnë historinë së bashku me fytyrën e tij moderne.

1674382
A e dini se muret e Dijarbakirit kanë një histori të lashtë prej rreth 7.000 vjetësh?

A e dini se muret e Dijarbakirit kanë një histori të lashtë prej rreth 7.000 vjetësh?

I vendosur në rajonin e Anadollit Juglindor të Turqisë, Dijarbakir është një qytet i famshëm për muret e tij që dëshmojnë historinë së bashku me fytyrën e tij moderne. Muret e Dijarbakirit, të cilat pretendohet të jenë ndërtuar midis 3.000 dhe 4.000 vjet para Krishtit dhe dëshmojnë qytetërimet më të vjetra të botës, janë ndër muret më të qëndrueshme në botë. Gjatësia e mureve të Dijarbakirit është rreth 5.200 metra. Lartësia e mureve dhe bastioneve të ndërtuara për mbrojtje varion nga afërsisht 8 deri në 22 metra dhe krijon një imazh madhështor. Relieve në muret dhe bastionet e kalasë kanë një pamje mjaft mbresëlënëse.

Muret e Dijarbakirit kanë 4 portat kryesore. Sipas burimeve historike, këto katër porta u ndërtuan në Dijarbakir, e cila konsiderohet si rruga më e rëndësishme tregtare e Mesopotamisë, me qëllim sigurimin e kontrolleve dhe kontrollimin e hyrjeve dhe daljeve. Deri në shekullin e 19-të, portat e mureve hapeshin me lindjen e diellit, ndërsa mbylleshin me perëndimin dhe pas kësaj nuk mund të bëheshin më hyrje dhe dalje në qytet.

Në 2015 u vendos që Muret e Dijarbakirit, të cilat kanë mbijetuar deri në ditët e sotme duke dëshmuar periudha shumë të rëndësishme të historisë, të regjistrohen në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.Lajme të ngjashme