Turqi – Vazhdojnë punimet për përfshirjen e pyllit fosil të Hoçasit të Bolusë në UNESCO

Në vitin 2013, filluan punimet për përfshirjen e pyllit Hoças, në Listën e Trashëgimisë Botërore të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO) si pylli i parë i Turqisë i fosileve.

1621312
Turqi – Vazhdojnë punimet për përfshirjen e pyllit fosil të Hoçasit të Bolusë në UNESCO

Në vitin 2013, filluan punimet për përfshirjen e pyllit Hoças, në Listën e Trashëgimisë Botërore të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO) si pylli i parë i Turqisë i fosileve.

Një studim po kryhet për të rritur njohjen ndërkombëtare të pyllit fosil, i cili doli si rezultat i erozionit rreth fshatit Hoças të nënprefekturës Seben të Bolus dhe i cili është hulumtuar nga akademikët e Universiteteve të Stambollit dhe Osmangazi nën udhëheqjen e Institutit të Kërkimeve të Pyjeve të Rajonit të Detit të Zi Perëndimor.

E vendosur në 975 hektarë në një zonë me 900 metra lartësi rreth 500 metra nga fshati Hoças, pylli fosil përmban palma, plep, shelg, 3-5 pisha halore, lisa dhe fosile gjethesh dhe degësh dhe fosile peshqi që datojnë nga 18 deri në 19 milionë vjet.

Kryebashkiaku i Sebenit, Fatih Kavak tha se si bashki, ata kanë ndërmarrë iniciativa për të zhvilluar zonën si një qendër turistike.

Duke deklaruar se qëllimi i tyre kryesor është përfshirja e pyjeve fosile në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, Kavak tha: "Në këto ditë kur ekoturizmi është i popullarizuar dhe si rezultat i punës që kemi filluar do të punojmë për ta bërë pyllin fosil hoças një Trashëgimi Botërore të UNESCO-s."Lajme të ngjashme