A e dini se muzeu i Shën Sofisë në Trabzon u rihap për vizitorë në vitin 2020?

Kisha e Shën Sofisë në Trabzon është një kishë manastir e ndërtuar midis viteve 1250-1260. Shën Sofia, një nga shembujt më të bukur të kishave të vjetra bizantine, mbeti e rëndësishme edhe pas marrjes së rajonit nga Osmanët në vitin 1461.

1592793
A e dini se muzeu i Shën Sofisë në Trabzon u rihap për vizitorë në vitin 2020?

A e dini se muzeu i Shën Sofisë në Trabzon u rihap për vizitorë në vitin 2020?

Kisha e Shën Sofisë në Trabzon është një kishë manastir e ndërtuar midis viteve 1250-1260. Shën Sofia, një nga shembujt më të bukur të kishave të vjetra bizantine, mbeti e rëndësishme edhe pas marrjes së rajonit nga Osmanët në vitin 1461 dhe u shndërrua në xhami në vitin 1670 sipas nevojës.

Shën Sofia, e cila u përdor si një depo, një spital dhe më vonë si një xhami gjatë Luftës së Parë Botërore, u restaurua midis viteve 1958-1962 dhe u hap për vizitorë si muze në vitin 1964.

Shën Sofia sot si një monument unik krahas vlerës së saj historike ruan edhe vlerën e saj nga aspekti i historisë së artit. Më në fund, ajo u restaurua midis viteve 2018-2020 dhe u rihap në qershor të vitit 2020. Megjithatë edhe përkundër pandemisë, ajo tërhoqi shumë vizitorë.Lajme të ngjashme