A e dini se opera e parë turke u kompozua me direktivën e vetë Mustafa Kemal Ataturkut?

Në vitet e para të Republikës së Turqisë, ashtu si në shumë fusha duke filluar nga industria, ekonomia e arsimi u bënë punime të mëdha edhe në fushën e artit.

1426941
A e dini se opera e parë turke u kompozua me direktivën e vetë Mustafa Kemal Ataturkut?

A e dini se opera e parë turke është kompozuar me direktivën e Ataturkut?

Ataturku respektonte dhe i jepte gjithmonë rëndësi artit dhe artistit. Në vitet e para të Republikës së Turqisë, ashtu si në shumë fusha duke filluar nga industria, ekonomia e arsimi u bënë punime të mëdha edhe në fushën e artit. Në vitin 1934 Ataturku kërkoi të kompozohej një opera.

Kjo kërkesë kishte një arsye interesante. Në të kaluarën, Kryearti i Shtetit të Iranit (Shah), Reza Shah Pahlavi që mbante një qëndrim fqinjësor armiqësor për shkak të ndarjes sektare, ishte ftuar për vizitë në Turqi. Kur vizita u konfirmua, Ataturku kërkoi që të përgatitej një mbrëmje në nder të Shahut të Iranit dhe të kompozohej një opera, ndërsa temën për të e zgjodhi vetë.

Tema e operës do të merrej nga vepra e famshme Shahnameh (Libri i Mbretit) i poetit të madh persian të letërsisë iraniane, Ferdowsi (Abul-Qasem Ferdowsi Tusi). Libretoja (teksti i operës) u shkrua nga Munir Hayri Egeli, kurse detyra për kompozimin e operës iu dha Ahmet Adnan Saygun, që ishte në moshën 27-vjeçare. Saygun e përfundoi këtë vepër në një kohë shumë të shkurtër, afërsisht brenda dy muajsh.

Opera “Ozsoy” u shfaq për herë të parë në Ankara më 19 qershor 1934.      

 


Lajme të ngjashme