A e dini se Viti i Ri festohet në shumë vende të botës me tradita dhe aktivitete të ndryshme?

Kalendari gregorian në Turqi u pranua më 26 dhjetor 1925 dhe për herë të parë në vitin 1926, me qëllim që të festohej Viti i Ri, u hodh shorti i lotarisë.

A e dini se Viti i Ri festohet në shumë vende të botës me tradita dhe aktivitete të ndryshme?

A e dini se Viti i Ri festohet në shumë vende të botës me tradita dhe aktivitete të ndryshme?

Viti i Ri, që nënkupton një fillim të ri në çdo fushë, festohet në të katërta anët e botës me tradita të ndryshme. Kurse qëllimi i përbashkët është shpresa që viti i ardhshëm të sjellë begati dhe fat.

Festimi i Vitit të Ri është festa dhe aktiviteti festiv më i vjetër që njihet në histori. Festimi i parë që dihet për fillimin e vitit të ri përkon me Babiloninë në vitet 4 mijë përpara erës sonë. Tek babilonasit fillimi i verës ishte edhe fillimi i një viti të ri.

Sipas kalendarit gregorian, pavarësisht se 1 janari nuk përmban asnjë rëndësi astronomike ose bujqësore, nga kulturat që përdorin këtë kalendar filloi të festohet si Viti i Ri.

Kalendari gregorian në Turqi u pranua më 26 dhjetor 1925 dhe për herë të parë në vitin 1926, me qëllim që të festohej Viti i Ri, u hodh shorti i lotarisë.  Kur u pranua si festë zyrtare më 1 janar 1935, Viti i Ri filloi të festohet më lehtë në mbrëmje dhe duke qenë se është ditë pushim filloi të festohet në atmosferën e një feste.Lajme të ngjashme