A e dini se shpella Pinargozu është njëra prej shpellave më të mëdha në botë?

Shpella Pinargozu, e cila është shpella më e gjatë e Turqisë, ndodhet 8 km larg nga nënprefektura Yenisarbademli të Ispartas brenda pyllit Çaydere.

A e dini se shpella Pinargozu është njëra prej shpellave më të mëdha në botë?

A e dini se shpella Pinargozu është njëra prej shpellave më të mëdha në botë?

Shpella Pinargozu, e cila është shpella më e gjatë e Turqisë, ndodhet 8 km larg nga nënprefektura YenisarbademliIspartas brenda pyllit Çaydere. Diferenca e nivelit mes fillimit dhe fundit të shpellës është 720 m dhe eksplorimi i plotë i shpellës nuk ka përfunduar ende. Si rezultat i hulumtimit afatgjatë të kryer deri në vitin 1995 u arrit të matet pjesa e gjatë 16 km. Hapësirë të madhe në shpellë zënë liqenet e madhësive të ndryshme, ujëvarat, pishina dhe të gjitha llojet e stalaktiteve. Në hyrje, është e mundur të hasni një erë të fortë me një shpejtësi prej 150 deri në 160 kilometra në orë.

Shpella Pinargozu që pranohet si shpella më e gjatë në Evropë, ndodhet brenda kufijve të Parkut Kombëtar Kizildag në të cilën gjuetia në lumenj dhe tokë është plotësisht e ndaluar.  Lajme të ngjashme