A e dini se llokumi turk është pëlqyer nga Napoleoni, Çërçilli dhe Pikaso?

Llokumi është një ëmbëlsirë tradicionale turke që përgatitet me ujë, sheqer dhe nisheste.

A e dini se llokumi turk është pëlqyer nga Napoleoni, Çërçilli dhe Pikaso?

A e dini se llokumi turk është përlqyer nga Napoloni, Winston Churchill dhe Picasso?

Llokumi është një ëmbëlsirë tradicionale turke që përgatitet me ujë, sheqer dhe nisheste.          

Thuhet se fjala llokum është formuar nga fjala osmanishte “diçka që të rehaton fytin”. Llokumi, i cili në Anadoll njihet që nga shekulli i 15-të dhe që brenda kufijve të Perandorisë Otomane është përhapur në shekullin e 17-të, ai në shekullin e 18-të përmes një udhëtari anglez filloi të njihet edhe në Evropë me emrin “Turkish Delight”. Llokumi, i cili më herët gatuhej me përzierjen e mjaltës ose pekmezit dhe miellit, me zbulimin dhe sjelljen në vend të sheqerit të rafinuar në shekullin e 17-të që njihej si “sheqer kokërr” dhe veçanërisht të nishestesë, ndyshoi edhe gatimi dhe shija e kësaj ëmbëlsire. Dihet që llokumi ka qenë një ndër ëmbëlsirat që janë pëlqyer nga liderë botëror si Wiston Churchill dhe Napoelon Bonaparte, kurse piktori Pablo Picasso e ka përdorur llokumin si një lëndë që i rriste atij përqendrimin. Në ditët e sotme ka shumë lloje të llokumeve turke si: sade, me lajthi, me pistaqe, me arra, me bajame, me arrë kokosi, portokall, me aromë trëndafili, luleshtrydheje, limoni, nenexhiku, vaniljeje, xhenxhefili, etj.   Lajme të ngjashme