A e dini se kur ka ardhur kafeja në Anadoll?

A e dini se kafeja është sjellë së pari në Stamboll nga Jemeni në shekullin e 16-të dhe më pas është njohur si “Kafe Turke” për shkak të mënyrës së përgatitjes të shpikur nga turqit?

A e dini se kur ka ardhur kafeja në Anadoll?

A e dini se kur ka ardhur kafeja në Anadoll?

Sipas disa gojëdhënave “kafeja” u soll në Turqi në vitin 1555 nga dy sirianë të quajtur Hutm dhe Shems.

Në periudhën e Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm, Valiu i Jemenit Ozdemir Pashai, kur e provoi e pëlqeu shumë këtë pije dhe e solli atë në Pallatin Otoman për t'ia paraqitur Sulltanit. Më pas në pallat u krijua një organizatë e kafetarëve e drejtuar nga kryekafexhiu. Madje në konakë punësoheshin shërbëtorë vetëm për të përgatitur kafe.

Prezantimi dhe përhapja e kafesë turke në Evropë u bë falë tregtarëve venedikas në vitin 1615 dhe të tregtarëve marsejezë në vitin 1650.


Fjalët Kyçe: kafe , kafe turke , Stamboll , Anadoll , Evropë

Lajme të ngjashme