Turqi – Një enë me krem oftalmologjik zbulohet në qytetin antik të Aizanoit

Arkeologët turq kanë zbuluar një enë me krem oftalmologjik (për kurimin e syve) gjatë gërmimeve në nekropolin  2.200-vjeçar të qytetit antik, Aizanoi, 58 km nga qendra e provinvës Kutahya...

1045518
Turqi – Një enë me krem oftalmologjik zbulohet në qytetin antik të Aizanoit
Aizanoi Antik Kenti Kütahya göz kremi 03.jpg
Aizanoi Antik Kenti Kütahya göz kremi 02.jpg

Arkeologët turq kanë zbuluar një enë me krem oftalmologjik (për kurimin e syve) gjatë gërmimeve në nekropolin  2.200-vjeçar të qytetit antik, Aizanoi, 58 km nga qendra e provinvës Kutahya.

I përfshirë që nga viti 2010 në listën paraprake të trashëgimisë botërore të UNESCO-s, Aizanoi ndodhet në zonën e provincës perëndimore Kutahyas dhe spikat me Tempulli e Zeusit.

Elif Ozer, drejtuesja e një ekipi prej 55 arkeologësh, deklaroi për AA-në se studimet kanë nxjerrë në pah një sërë njohurish të rëndësishme për mënyrën se si janë varrosur njerëzit e lashtë në këtë zonë.

"Mësuam se njerëzit që kanë jetuar në shekullin II dhe I para Krishtit në Aizanoi, janë varrosur pas kremimit (djegies) së trupave. Nekropoli është rreth 2.200-vjeçar", ka thënë Özer.

Ajo ka sqaruar se në një nga varret është gjetur një enë e quajtur "lykion" me krem oftalmologjik. Pomada është përdorur për kurimin e kseroftalmisë (thatësia e syrit).

"E dimë se ky krem në këtë periudhë romake është përdorur për të mirëmbajtur lagështinë e syrit. Sipas burimeve historike, mund të themi se kremëra të tilla kanë përdorur ushtarët", saktësoi Ozer duke shtuar se kremi është gjetur në varrin e një burri, për të cilin supozohet të ketë qenë ushtarë.

Duke rikujtuar se njerëzit në periudhat e lashta kanë besuar në vazhdimin e jetës pas vdekjes, Ozer tha se ka të ngjarë që familja ia ka vendosur kremin në varr, me bindjen se do të ketë nevojë për të në botën e përtejme.

Ena e gjetur është ekspozuar në Muzeun Arkeologjik të Kutahyas.Lajme të ngjashme