Inxhinierët turq zhvendosin hamamin historik pa e dëmtuar

Një hamam turk i shekullit të 13-të u zhvendos në një lokacion të ri për ta shpëtuar nga përmbytjet pas hapjes së një dige të re në Turqinë juglindore.

1026852
Inxhinierët turq zhvendosin hamamin historik pa e dëmtuar

Një hamam turk i shekullit të 13-të u zhvendos në një lokacion të ri për ta shpëtuar nga përmbytjet pas hapjes së një dige të re në Turqinë juglindore.

Hamami me peshë 1.500 tonë i epokës Artukide filloi të zhvendoset me transportues SPMT me 256 rrota në një park kulturor në qytezën Hasankeyf në provincën Batman.

Hamami u transportua rreth tre kilometra larg nga vendi i tij origjinal.

"Gjashtë monumente të tjera do të transportohen gjithashtu. Hasankeyf do të mbrojë identitetin e saj historik", tha prefekti i Batmanit, Ahmet Deniz.

Rezervuari ujor i krijuar nga projekti i digës Ilisu do të përmbysë një pjesë të Hasankeyf-it, që gjendet 32 kilometra në juglindje të kryeqendrës së provincës Batman.

Qyteza Hasankeyf u shpall një zonë e mbrojtur në vitin 1981. Rreth qytezës ekzistojnë rreth gjashtë mijë shpella që përmbajnë mbetje të ritualeve krishtere dhe myslimane si dhe një fortesë bizantine.

Transporti i hamamit përfundoi pas më shumë se gjashtë orëve nga nisja. (AA)Lajme të ngjashme