Muzeu Kombëtar në Taipei, një prej muzeve më të mëdha të botës

Muzeu i ndërtuar në shpatet e maleve me qëllim mbrojtjen e thesareve historike përmban një koleksion të më shumë se 700 mijë pjesëve antike.

Muzeu Kombëtar në Taipei, një prej muzeve më të mëdha të botës

Pallati i muzeut Kombëtar në qytetin Taipei të Tajvanit me koleksionin e tij të përbërë nga afërsisht 700 mijë vepra konsiderohet si një prej muzeve më të mëdha në botë.

Muzeu i ndërtuar në shpatet e maleve me qëllim mbrojtjen e thesareve historike dhe ekspozimin e dhjetëra mijëra veprave brenda tij, përmban një koleksion të më shumë se 700 mijë pjesëve antike të cilat janë shembuj që nga gurët Jade e deri tek sendet e përdorura nga njerëzit e parë në Lindjen e Largët, si dhe deri tek sendet personale të perandorit kinez që hedhin dritë mbi historinë e Lindjes së Largët 5000 vjeçare.

Një nga karakteristikat më të mëdha të muzeut është se shumica e veprave janë fshehur në bodrumet e malit Yangming, ku ndodhet ndërtesa e muzeut. Ndërsa muzeu është i shpërndarë në një sipërfaqe prej 9 mijë metra katrorë, bodrumet mbulojnë një zonë shumë më të madhe. 

Sendet të cilat vetëm një pjesë e vogël e tyre ekspozohen dhe ku pjesa tjetër e mbetur mbahen brenda malit, hedhin dritë mbi historinë mijëravjeçare kineze.

Teksa veprat prej qeramike, porcelani, kaligrafi dhe librat ndërrohem një herë në muaj me shembujt e tjerë, theksohet se gurët Jade, sendet e tjera me vlerë si xhevahire dhe disa sende prej porcelani ndërrohen një herë në 6 muaj.

Është e pamundur që të shikohen në një herë të vetme veprat në muzeun ku dynden vizitorët që dëshirojnë të eksplorojnë historinë e Kinës, të kuptojnë mënyrën e jetesës së perandorit dhe të informohen rreth jetës, kulturës dhe letërsisë së asaj periudhe.

Për të vëzhguar të gjitha veprat duhet të vizitosh shpeshherë muzeun.

Për koleksionin e përbërë nga më shumë se 700 mijë pjesë në muze krahas studiuesve ai tërheq edhe një vëmendje të madhe të turistëve. Muzeu i cili konsiderohet si një prej muzeve të pakët të botës me arkivin e pasur, vizitohet çdo vit nga afërsisht 5 milionë persona. 

Përpara luftës së brendshme në Kinë, muzeu me humbjen e luftës së brendshme të Çiang Kay Shek dhe me dërgimin e veprave të palëve u ndërtua në Tajvan. 

Veprat pas përpjekjeve disa vjeçare duke u rrëmbyer nga pjesa kryesore e Kinës u sollën në Tajvan. Për këtë arsye tërheq vëmendjen se janë preferuar vepra të cilat transportohen më lehtë. 

Muzeu i cili përmban shumicën e veprave të rralla të botës u hap në vitin 1965. Bëhet e ditur se 99 për qind e veprave të cilësuara nga ekspertët "shumë të çmueshme" janë sjellë nga qyteti i ndaluar në Pekin. 

Ndër të tjera në muze tërheqin vëmendjen veprat mbi të cilat ndodhen shkrime në gjuhën arabe që i përkasin dinastisë Ming, në periudhën ku muslimanëve kinezë (Hui) iu caktuan detyra të rëndësishme dhe gjithashtu në një periudhë ku muslimanët kishin një ndikim intensiv në Kinë. (AA)Lajme të ngjashme