Nazarkoy, perla e Izmirit ku “syri i keq” nuk mund të hyjë

Nazarkoy është një nga 48 lagjet e bukura të qytezës Kemalpasha të Provincës Izmir.

Nazarkoy, perla e Izmirit ku “syri i keq” nuk mund të hyjë
Nazakoy, perla e Izmirit ku “syri i keq” nuk mund të hyjë
Nazakoy, perla e Izmirit ku “syri i keq” nuk mund të hyjë

Nazarkoy është një nga 48 lagjet e bukura të qytezës Kemalpasha të Provincës Izmir. Emri i vjetër i saj është Kurudere, por më pas është ndryshuar në Nazarkoy, duke qenë se ajo është shndërruar në një qendër të prodhimit të hajmalive ngjyrë blu kundër syrit të keq, ose siç quhet në turqisht, nazar. Në këtë vend gjenden furra të ndryshme ku prodhohen nazar të ndryshëm dhe ku nxehtësia arrin në 1200 gradë celcius.

Emri i vjetër i saj është Kurudere, por më pas është ndryshuar në Nazarkoy, duke qenë se ajo është shndërruar në një qendër të prodhimit të hajmalive ngjyrë blu kundër syrit të keq, ose siç quhet në turqisht, nazar.

Në këtë vend gjenden furra të ndryshme ku prodhohen nazar të ndryshëm dhe ku nxehtësia arrin në 1200 gradë celcius.

Ky vend mbart të gjitha bukuritë e Egjeut dhe mirëpret vizitorët si me bukuritë e tij historike ashtu edhe ato natyrore.

Çdo vit, në 12 maj, në Nazarkoy zhvillohet “Festivali i Hajmalive” që tërheq vizitorë të shumë si brenda ashtu edhe nga jashtë vendit.


Fjalët Kyçe: Nazarkoy , Izmir , hajmali , syri i keq , nazar

Lajme të ngjashme