Saranda pret turistët me trashëgiminë e pasur në histori dhe art

Trashëgimia kulturore në rrethin e Sarandës përbën një nga thesaret më të rëndësishëm të historisë dhe artit në Shqipëri.

Saranda pret turistët me trashëgiminë e pasur në histori dhe art

Trashëgimia kulturore në rrethin e Sarandës përben një nga thesaret më të rëndësishëm të historisë dhe artit, jo vetëm për rajonin më jugor të vendit, por edhe të Shqipërisë.

Relievi piktoresk bregdetar i ndërthurur me larmishmërinë e trashëgimisë kulturore që ofron rrethi i Sarandës, e klasifikojnë këtë rajon me një atraksion të veçantë turistik për vizitorët e huaj dhe vendas.

Bashkia Sarandë, pas ndërhyrjeve restauruese, apo mirëmbajtëse dhe mbikëqyrjes së vazhdueshme nga ana e specialistëve, informon se këtë vit, 13 kështjella, 21 tempuj dhe objekte kulti, 5 qytetërime të lashta dhe dhjetra monumente të tjera, krenari e trashëgimisë kulturore, janë gati të mirëpresin turistët dhe vizitorët për të parë nga afër ambientet dhe historinë që ofrojnë.

Monumentet e kulturës në Sarandë:

KALATE DHE KESHTJELLAT:

Kalaja e Fshatit Borsh http://goo.gl/maps/zQAz

Kalaja e Badhrës Borsh http://goo.gl/maps/bKxB

Kalaja e Skllapoit Vergo http://goo.gl/maps/H2tD

Kalaja Trekendore e Ali Pashes http://goo.gl/maps/gGvV

Kalaja e Ali Pashes Vivar http://goo.gl/maps/mFUj

Kalaja e Lëkurësit http://goo.gl/maps/z9SA

Kalaja e Delvines https://goo.gl/xX1kfm

Kalaja në Karalibeut https://goo.gl/g6HWX0

Kalaja mbi Fshatin Vagalat http://goo.gl/maps/vZnJ

Kalaja e Shëngjinit Karroq http://goo.gl/maps/KJol

Kalaja e Paleomanastrit Karroq http://goo.gl/maps/KJol

Kalaja e Rripesit Zminec https://goo.gl/ETStMc

Kalaja e Ali Pashes – Mahalla https://goo.gl/zxYkl1

OBJEKTE KULTI:

Kisha e Manastirit Krimanove Piqeras http://goo.gl/maps/Drn1

Manastiri dhe Kisha e Kakomese http://goo.gl/maps/YIqh

Manastiri dhe Kisha e Shen Marise Krorez Nivice https://goo.gl/NvKhFl

Manastiri i 40 Shenjtoreve https://goo.gl/GlS3Nf

Manastiri i Shen Gjergjit http://goo.gl/maps/jOZn

Kisha e Shen Marise Kameno Kakodhiq http://goo.gl/maps/nzcb

Kisha e Shen Thanasit Kardhikaq http://goo.gl/maps/2l9i

Kisha Shen e Premte Lukove https://goo.gl/bHqJ01

Kisha e Shen Thanasit Pece https://goo.gl/K6fHWV

Manastiri i Shënkollit Mesopotam http://goo.gl/maps/kndP

Kisha e Shen Kollit Dhrovjan http://goo.gl/maps/iDXb

Kisha e Shen Marise Kostar https://goo.gl/q3Ewc6

Kisha e Shen Marise Malçan https://goo.gl/QeN3Ay

Kisha e Shen Gjergjit Leshnice e Siperme http://goo.gl/maps/oLvX

Kisha e Shen Thanasit Leshnice e Siperme http://goo.gl/maps/oLvX

Kisha e Manastirit te Shen Kollit Dhiver http://goo.gl/maps/HujO

Kisha e Manastirit te Shen Marise ne Malin e Dhivrit http://goo.gl/maps/FpNY

Kisha e Shen Gjergjit Shpellë Dhiver http://goo.gl/maps/HujO

Manastiri dhe Bazilika Ciflik https://goo.gl/RYa8sZ

Tempulli Antik Dober https://goo.gl/LfTe7a

Xhamia e Gjin Aleksit Rusan http://goo.gl/maps/9bXn

Sinagoga dhe Bazilika e Sarandes https://goo.gl/oePVgV

QYTETERIMI I LASHTE :

Qyteti Antik Butrint http://goo.gl/maps/ZC8s

Qyteti Antik Foinike https://goo.gl/AQME8k

Qyteza e Cukës së Shqiponjës https://goo.gl/4vH71a

Qyteza e Malçanit https://goo.gl/QeN3Ay

Rrenojat e Fshatit Kamenice https://goo.gl/VWkxEJ

BANESA ANTIKE:

Banesa e Gjin Gjipalit Corraj http://goo.gl/maps/jkCs

Banesa e Xhavit e Xh. Xhangos Tatzat https://goo.gl/ecPbnW

Banesa e Shefiko Xhangos Tatzat https://goo.gl/ecPbnW

Banesa e Gjin Gjipalit Corraj http://goo.gl/maps/jkCs

Banesa e Xhavit e Xh. Xhangos Tatzat https://goo.gl/ecPbnW

Banesa e Shefiko Xhangos Tatzat https://goo.gl/ecPbnW

Vila Antike e Metoqit http://goo.gl/maps/s804

Vila Antike e Çukës + Trualli i Mureve Antike Çukë http://goo.gl/maps/fS5z

Banesa e Alush Dizdarit

Banesa e Vasil Zhupes Dhrovjan i Siperm http://goo.gl/maps/Xbg4

Banesa e Evro dhe E. Koçolenit Dhrovjan i Siperm http://goo.gl/maps/Xbg4

Banesa e Jorgo + Koço Agores Dhrovjan i Siperm http://goo.gl/maps/Xbg4

Banesa e Foto Konomit Sirakat http://goo.gl/maps/ime9

Banesa e Petro Shekes Leshnice e Poshtme http://goo.gl/maps/wGFa

Kulla e Fshatit Vagalat http://goo.gl/maps/vZnJ

Banesa e Gaqi Papes Sopik http://goo.gl/maps/vktY

Banesa e Risto Mitropullit Rumanxa

Vila e Mallathresë Fortifikim

Banesa e Hazbi Sherifit Dishat http://goo.gl/maps/X53t

Banesa e Bardhyl dhe Shaban Barjamit Shalës https://goo.gl/9HmYtY

Banesat e Konispolit http://goo.gl/maps/GvD1

OBJEKTE ANTIKE:

Muret Antike Hundecove + Qafa e Pazarit http://goo.gl/maps/3D1V

Ura e Jesirit nen Tatezat https://goo.gl/ecPbnW

Ura nen Shkemb Tatezat https://goo.gl/ecPbnW

Ura e Çines mes Tatezatit e Kalases http://goo.gl/maps/h4me

Ura e Gurit mbi Kalase http://goo.gl/maps/h4me

Ura e Jesirit + Kalldremi Kalase http://goo.gl/maps/h4me

Mulliri Derstil i Kalases http://goo.gl/maps/h4me

Ujesjellesi Romak Xarre http://goo.gl/maps/iz9m

Diapor Vivar http://goo.gl/maps/rx3e

Kalivoi http://goo.gl/maps/HvST

Cisterna Romake https://goo.gl/DCrSLr

Salla me Mozaik tek Posta e Vjeter Sarande https://goo.gl/BqXyte

Muri i Demës https://goo.gl/8IxlDN

Rrenojat e Ures se Gurte Vane http://goo.gl/maps/UEk9

Puset e Vjetra Dhrovjan http://goo.gl/maps/Xbg4

Ura nen Kishen e Shen Gjergjit Leshnice e Siperme http://goo.gl/maps/oLvX

Ura me Qemer ne Leshnicen e Poshtme https://goo.gl/2XNbFY

Gurore Antike Shkallë https://goo.gl/tcdQga

Shpella e Fshatit Senice http://goo.gl/maps/eEML

Keshtjella e Onhezmit https://goo.gl/LyBXTL

Varri nr. 43 Vergo http://goo.gl/maps/H2tD

Varrezat e Fshatit Vergo http://goo.gl/maps/H2tD

Tumat e Bajkaj https://goo.gl/OHDtjG

Kulla e Janit ne fshatin Janjar https://goo.gl/iNuOWqLajme të ngjashme