Beteja e Kosovës me Serbinë për UNESCO

Sesioni i 38-të i Konferencës së Përgjithshme të UNESCO-s nis këtë të martë në Paris dhe do të zgjasë dy javë.

Beteja e Kosovës me Serbinë për UNESCO

Në mesin e shumë çështjeve do të konsiderohet edhe rekomandimi i Bordit Ekzekutiv të UNESCO-s për pranimin e Kosovës në këtë organizatë.

Muaji i fundit ka qenë muaj i “luftës” diplomatike, kryesisht në botën virtuale, mes dy qeverive, të Kosovës dhe asaj të Serbisë për të paraqitur argumente e kundër-argumente për pranimin apo mospranimin e Kosovës në UNESCO, transmeton Koha.net.

Kosova, sikurse edhe Serbia, kanë hapur ueb-faqe për të promovuar trashëgiminë kulturore të Kosovës, secili në versionin e vet. Sipas informatave të deritanishme, votimi për pranimin e Kosovës në UNESCO pritet të mbahet në seancën e 9 nëntorit. Pala serbe ka shfaqur optimizëm në lidhje me rezultatin nga ky votim në favor të angazhimeve të saj. ku, sipas Ministrit të Jashtëm të Serbisë, Ivica Daçiq, “rezultati do të jetë në favor të Serbisë”, ndërsa ka theksuar se “Serbia do të luftojë deri në momentin e fundit për të parandaluar anëtarësimin e Kosovës në UNESCO”.

Më 21 tetor, Bordi Ekzekutiv i UNESCO-s përkrahu kërkesën e Shqipërisë dhe i rekomandoi Konferencës së Përgjithshme futjen e çështjes së pranimit të Kosovës në këtë organizatë në agjendë.

Konferenca e Përgjithshme ka 195 anëtarë, nga të cilët 111 e kanë njohur Kosovën, e 84 jo, dhe rekomandimit i duhen dy të tretat e votave për të kaluar.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme