Arti "Naht" i Perandorisë Osmane është i pavdekshëm

Dekorimi me kaligrafi i njohur ndryshe me emrin “Naht” është një art i mbetur që prej periudhës osmane.

Arti "Naht" i Perandorisë Osmane është i pavdekshëm

Ahmet Gyldyr nga qyteti Bartin i Turqisë, artin “Naht” që është një lloj gdhendje e drurit duke nxjerr në pah një tablo artistike dhe kaligrafike, e vazhdon edhe në ditët e sotme.

Qëllimi i tij është që këtë art ta përcjellë nga brezi në brez.

Një prej profesioneve të para të paharrueshme gjatë periudhës osmane është edhe dekorimi kaligrafik,i njohur me emrin “Naht”.

Ahmet Gyldyr nga, është një prej mjeshtërve të paktë që e mban gjallë këtë art.

Pas një kohe të gjatë pa ushtruar artin Naht, mjeshtri Ahmet dëgjoi sugjerimet e miqve të tij dhe nisi sërish të ushtrojë këtë art.

Mjeshtri Gyldyr, ka vazhduar artin Naht duke synuar gjithashtu vazhdimësinë e tij në brezin e ardhshëm.

Në Turqi, me kurse të ndryshme dhe duke u ofruar si suvenire zbukuruese vazhdojnë përpjekjet që ky art mos të shkojë drejt zhdukjes.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme