Fëmijët në Afganistan përballen me vdekjen për shkak të urisë

Dr. Mohammed Emin Sharif, përgjegjës i departamentit të kequshqyerjes në Spitalin e Fëmijëve “Indira Gandhi” në kryeqytetin Kabul, tha se fëmijët nuk po ushqeheshin në mënyrë adekuate për shkak të varfërisë dhe se gjendja e fëmijëve është në rrezik në të

1719600
Fëmijët në Afganistan përballen me vdekjen për shkak të urisë

Dr. Mohammed Emin Sharif, përgjegjës i departamentit të kequshqyerjes në Spitalin e Fëmijëve “Indira Gandhi” në kryeqytetin Kabul, tha se fëmijët nuk po ushqeheshin në mënyrë adekuate për shkak të varfërisë dhe se gjendja e fëmijëve është në rrezik në të gjithë vendin.

“Dhjetëra fëmijë po trajtohen për sëmundje të lidhura me kequshqyerjen në spital”, tha Sharif, ndërsa shtoi se njerëzit nuk mund të kujdesen për fëmijët e tyre, ata nuk mund të hanë shëndetshëm.

"Uria dhe kequshqyerja tek fëmijët çojnë në dobësi," tha ai.

Sharif vuri në dukje se për shkak të paqëndrueshmërisë politike në vend, punonjësit në zyrat qeveritare nuk janë paguar për rreth 4 muaj.

"Me ardhjen e dimrit, do të ketë një rritje të sëmundjeve. Njerëzit nuk paguhen, papunësia dhe varfëria janë në prag. Fëmijët janë në rrezik. Ne i kërkojmë komunitetit ndërkombëtar të ndihmojë popullin afgan", tha ai.

Në fshatin Budhak, 5km larg nga Kabuli, disa familje jetojnë vështirësi në gjetjen e ushqimit për fëmijët e tyre.

"Situata humanitare dhe socio-ekonomike në Afganistan është në prag të kolapsit. Sipas Këshillit Norvegjez të Refugjatëve, të paktën 1 milion fëmijë janë në rrezik të vdesin nga i ftohti dhe uria këtë dimër nëse nuk marrin ndihmën e duhur. Ne nuk mundemi thjesht të presim dhe të shohim se çfarë do të ndodhë. Ne duhet të veprojmë dhe të veprojmë shpejt", ka deklaruar Josep Borrell, Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikat e Jashtme dhe Siguri.Lajme të ngjashme