Temperaturat e larta të pijeve, rrezik për kancer

Një grup prej 23 shkencëtarësh të mbledhur nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime dhe Organizata Botërore e Kancerit, kanë hulumtuar rreth lidhjes që mund të ekzistojë nga konsumimi i kafes, çajit, apo pijeve të tjera të nxehta dhe shfaqjes së kancerit.

Temperaturat e larta të pijeve, rrezik për kancer

Nga ana tjetër, shkencëtarët vendosën që pothuajse çdo pije joalkoolike, kur konsumohet në temperaturë mbi 150 gradë mund të kontribuojnë në rrezikun e përhapjes së kancerit në ezofag. Ata madje gjetën prova të cilat ju detyrojnë të kufizoni konsumimin edhe të ujit të nxehtë.

Raporti përforcohet në vitin 1991, ku kafja (e nxehtë) u konsiderua “kancerogjene për njerëzit.” Por, pas shqyrtimit të më shumë se 1000 studimeve të kryera në 20 vitet e fundit, panelistët ishin në gjendje të gjenin dëshmi bindëse se edhe ndonjë pije alkoolike, e shërbyer në temperatura të ulëta, kontribuon në shfaqjen e kancerit. Konsumi i përhershëm i alkoolit, është ende një nga shkaqet e forta të shfaqjes së kancerit në ezofag, së bashku me pirjen e duhanit.Lajme të ngjashme