Kanceri, zgjidhjet nuk janë të pamundura

Dita Botërore e Kancerit është mundësi ideale për të rritur ndërgjegjësimin e luftës kundër epidemisë globale të kancerit, si dhe për të përhapur fjalën se zgjidhjet nuk janë të pamundura.

Kanceri, zgjidhjet nuk janë të pamundura

Fakte kryesore

• Kanceri është një sëmundje që nuk njeh kufij dhe ka, ose do të ketë, ndikim te të gjithë ne, gjatë jetës sonë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose tërthorazi.

• Veprimet e ndërmarra nga çdo person, organizatë dhe qeveri do të reduktojnë barrën e kancerit dhe vdekjet e parakohshme nga sëmundjet jo të transmetueshme deri në 25% deri në vitin 2025.

• Kanceri është ndër shkaqet kryesore të vdekjeve në mbarë botën, duke shkaktuar 8.2milionë vdekje në vit.

• Epidemia globale e kancerit është e pamatshme dhe ka tendencë të rritet.

• Ajo është parashikuar të rritet në 19.3 milionë raste në vitin 2025, krahasuar me 14.1 milionë në vitin 2012.

• Epidemia globale e kancerit është e pamatshme dhe ka tendencë të rritet.

• Ajo është parashikuar të rritet në 19.3 milionë raste në vitin 2025, krahasuar me 14.1 milionë në vitin 2012.

• Numri i rasteve të reja pritet të rritet me rreth 70% gjatë dy dekadave të ardhshme.

• Më shumë se një e treta e këtyre vdekjeve janë të parandalueshme dhe, nëse zbulohen mjaft herët, shumë kancere janë të shërueshme.

• Shkaqet më të shpeshta të vdekjes nga kanceri janë kanceri i mushkërive, i mëlçisë, stomakut, kolorektumit, gjirit dhe kanceri ezofagial.

• Ndër burrat, kanceret më të zakonshme të diagnostikuara në vitin 2012 ishin kanceret e mushkërive, prostatës, kolorektumit, stomakut dhe kanceri i mëlçisë.

• Ndër gratë kanceret më të zakonshme të diagnostikuara në vitin 2012 ishin kanceret e gjirit, kolorektumit, mushkërive, qafës së mitrës dhe kanceri në stomak.

• Rreth 30% e vdekjeve nga kanceri janë për shkak të pesë faktorëve të rrezikut të sjelljes dhe të ushqyerjes si mbipesha dhe obeziteti, konsumi i pakët i frutave dhe perimeve, mungesa e aktivitetit fizik, si dhe përdorimi i duhanit dhe alkoolit.

• Përdorimi i duhanit është faktori më i rëndësishëm i rrezikut për shkaktimin e kancerit me rreth 20% të vdekjeve globale nga kanceri dhe rreth 70% të vdekjeve globale të kancerit të mushkërive.

• Kanceri i shkaktuar nga infeksione virale të tilla si virusi i hepatit B e C (HBV / HCV) dhe virusi i papilomës njerëzore (HPV) janë përgjegjës për rreth 20% të vdekjeve nga kanceri në vendet me të ardhura të ulëta dhe mesatare.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme