Marrëdhëniet ekonomike Turqi-Afrikë janë përmirësuar me shpejtësi

Ministri i Tregtisë Mehmet Mus deklaroi se marrëdhëniet ekonomike midis Turqisë dhe Afrikës janë përmirësuar me shpejtësi që nga prezantimi i "Strategjive për zhvillimin e tregtisë dhe marrëdhënieve ekonomike me vendet afrikane" në 2003.

1722997
Marrëdhëniet ekonomike Turqi-Afrikë janë përmirësuar me shpejtësi

Ministri i Tregtisë Mehmet Mus deklaroi se marrëdhëniet ekonomike midis Turqisë dhe Afrikës janë përmirësuar me shpejtësi që nga prezantimi i "Strategjive për zhvillimin e tregtisë dhe marrëdhënieve ekonomike me vendet afrikane" në 2003.

Forumi i Biznesit Turqi-Nigeri u mbajt në kryeqytetin Abuxhë të Nigerisë, në bashkëpunim me Këshillin për Marrëdhënie Ekonomike me Jashtë (DEIK) Këshilli i Biznesit Turqi-Nigeri dhe Federatën e Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë Nigeriane.

Në forum morën pjesë ministri i Tregtisë Mehmet Mus, ministri nigerian i Tregtisë, Industrisë dhe Investimeve Otunba Niyi Adebayo, kryetari i DEIK Nail Olpak, si dhe shumë biznesmenë.

Ministri Mus vuri në dukje se marrëdhëniet ekonomike me kontinentin afrikan janë zhvilluar me shpejtësi që nga prezantimi i "Strategjive për zhvillimin e tregtisë dhe marrëdhënieve ekonomike me vendet afrikane" në vitin 2003.

"Vëllimi tregtar Turqi-Afrikë arriti në 25,3 miliardë dollarë deri në vitin 2020 nga 5,4 miliardë dollarë që ishte në vitin 2003", tha ai.

Duke shpjeguar se eksportet e Turqisë në Afrikë u rritën nga 2 miliardë dollarë në 15 miliardë dollarë, Mus tha se importet u rritën nga 3 miliardë dollarë në 10 miliardë dollarë.

Ministri Mus vuri në dukje se Nigeria është partneri i gjashtë tregtar më i madh i Turqisë në kontinentin afrikan dhe partneri i parë kryesor tregtar midis vendeve afrikane nën-Sahariane.

 


Lajme të ngjashme