Banka Qendrore Evropiane planifikon një politikë monetare më agresive

Banka Qendrore Evropiane (BQE) mund të ndërmarrë sot (e enjte) hapat e parë për tërheqjen nga politika monetare ultraliberale, pasi ekonomia e eurozonës po fiton vrull.

748389
Banka Qendrore Evropiane planifikon një politikë monetare më agresive

Shumica e analistëve presin që shefi i BQE-së, Mario Draghi të përjashtojë mundësinë për një fund të menjëhershëm të politikës pasi këshilli drejtues i bankës, prej 25 anëtarësh me qendër në Frankfurt,  pritet të zhvillojë një nga takimet e saj jashtë qytetit, në kryeqytetin estonez Talin.

Për momentin, rënia më e madhe e parashikuar në inflacionin vjetor (nga 1,9 për qind në prill deri në 1,4 për qind në maj), ka ndihmuar në lehtësimin e presionit mbi BQE për të marrë në konsideratë një ndryshim të hershëm të qëndrimit të saj aktual monetar.

Rënia e çmimeve të konsumit në muajin maj, e shtyu inflacionin më larg objektivit vjetor të inflacionit të BQE-së prej vetëm nën dy për qind.

Si rezultat, BQE pritet të njoftojë sot se po mban normën e rifinancimit në një nivel të ulët historik zero duke lënë të pandryshuar programin e blerjes së detyrimeve mujore prej 60 miliardë eurosh (68 miliardë dollarësh).

Draghi po ashtu do të zbulojë një grup të ri të rritjes ekonomike dhe parashikimeve të inflacionit.

“Ndërsa ecuria e qëndrueshme ekonomike e eurozonës mund të shtyjë BQE për të nxitur perspektivën e saj të rritjes, të dhënat më të dobëta të inflacionit mund të çonin bankën për të ulur çmimet e konsumit të parashikimit”, thonë analistët.Lajme të ngjashme