Shqipëri-Mal i Zi, marrëveshje për administrimin e ujërave

Ministri shqiptar i Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Edmond Panariti, zhvilloi në Podgoricë një takim me homologun malazez, Milutin Simoviç...

Shqipëri-Mal i Zi, marrëveshje për administrimin e ujërave

Marrëveshja për Menaxhimin e Ujrave, grupet e përbashkëta të punës, veterinare dhe fitosanitare për lehtësimin e shkëmbimit të mallrave mes dy vendeve dhe laboratorët e referencës, kanë qenë temat kryesore që u diskutuan gjatë takimit që ministri shqiptar i Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Edmond Panariti, zhvilloi në Podgoricë, me homologun malazez, Milutin Simoviç.

Gjatë takimit, ministri Panariti deklaroi se është mjaft e rëndësishme një marrëveshje mes dy vendeve për “menaxhimin e ujrave”, firmosja e të cilës mund të bëhet në Tiranë ose Shkodër.

“Duke vlerësuar bashkëpunimin mes dy vendeve tona, mendoj që për të minimizuar burokracitë përgjatë shkëmbimit të mallrave dhe lehtësimin e bizneseve të dy vendeve tona, do të ishte e udhës, që të ngremë grupe pune të përbashkëta, veterinare dhe fitosanitare, duke lehtësuar kështu dhe lëvizjet tregëtare”, theksoi Panariti.

Ministri shqiptar i Bujqësisë deklaroi gjithashtu se, është gati të ushtrojë autoritetin e tij, për të përfshirë edhe Malin e Zi në propozimet që i ka bërë ministrit Federal të Bujqësisë së Gjermanisë gjatë takimeve që ka pasur me të, në lidhje me laboratorët e referencës.

“Mali i Zi duhet të shfrytëzojë propozimin e qeverisë Gjermane, për të shfrytëzuar laboratorët e tij të referencës. Bashkëpunimi nis mes dy vendeve tona, pra Shqipërisë dhe Malit të Zi, duke shërbyer si fillim i përfshirjes hap pas hapi, edhe i vendeve tjera të Ballkanit”, theksoi Panariti, duke shtuar se, “programet e përbashkëta të të dy vendeve tona, pranë institucioneve ndërkombëtare financiare, janë mjaft të rëndësishme”. Panariti e ftoi për një vizitë në Shqipëri homologun malazes, Simoviç, ftesë që u prit me kenaqësi nga ai.

Milutin Simoviç u shpreh dakord për propozimet e Panariti, duke thënë gjithashtu se ishte optimist për një intensifikim të marrëdhënieve mes dy ministrive, me qëllim zhvillimin e bujqësisë, menaxhimin e ujrave dhe çështje të tjera në interes të të dy vendeve.

Ministri Panariti ndodhej në Mal të Zi, ku mori pjesë në takimin e Ministrave të Bujqësisë të Evropës Juglindore, në Podgoricë. Në këtë takim të SWG, për sëmundjen Bluetongue, si dhe per çështje të tjera të marrëdhënieve tregëtare me vendet kufitare.Lajme të ngjashme