IEA: Rënia e çmimeve të naftës redukton prodhimin amerikan e rus

Rënia e çmimeve të naftës do të ulë prodhimin rus dhe amerikan gjatë vitit 2016, duke shkaktuar rënien më të rëndësishme në dy dekada të furnizuesve të naftës joanëtarë të OPEC-ut, njoftoi të premten Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA).

IEA: Rënia e çmimeve të naftës redukton prodhimin amerikan e rus

Një rënie gjashtëvjeçare e çmimeve të naftës do të shtyjë furnizuesit joanëtarë të OPEC-ut të ofrojnë më poshtë se 0,5 milionë fuçi në ditë, duke ulur prodhimin e përgjithshëm deri në 57,7 milionë fuçi në ditë, tha agjencia në daljen e saj mujore.

Kërkesa do të arrijë një pesëvjeçar të lartë prej 1,7 milionë fuçi në ditë në vitin 2015 falë çmimeve të ulëta të naftës dhe rënies së lehtë në 1,4 milionë fuçi në ditë në vitin e ardhshëm, parashikoi IEA-ja.

Brenti i papërpunuar qëndroi në 47,69 dollarë për fuçi, më poshtë se 52,60 në fillim të shtatorit. Çmimet e naftës bruto lëviznin nga 45 deri në 47 dollarë për fuçi, duke humbur rreth 2,5 për qind në tregti.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme