BE rrit buxhetin e pagesave për 9 anëtarë

3,2 miliard euro është fatura që BE-ja ka nxjerrë për të bërë pagesë shtesë ndaj buxhetit të këtij viti për nëntë shtete anëtare.

171338
BE rrit buxhetin e pagesave për 9 anëtarë

Bashkrimi Evropian për të bërë pagesë shtesë ndaj buxhetit të këtij viti, për gjithsej nëntë shtete anëtare nxorri një faturë mbi 3,2 miliard euro.

Hollanda, Italia, Greqia me në krye Anglinë, bënë të ditur se mbajnë një qëndrim të përbashkët kundrejt pagesës shtesë.

Kriza e buxhetit ndër liderët e BE në mbledhjen e Brukselit, shenjoi këtë mbledhje. Si rezultat i vlerësimit të të dhënave në mënyrë përfshirëse të performancave të rritjes ekonomike të shteteve, u drejtua thirrja për të bërë pagesë për 9 shtete. Ndërsa sasia totale që parashikohet të paguhet nga shtetet anëtare, është rreth 3,286 miliard euro.

Ndërsa BE, faturën më të lartë ia preu Anglisë, si shteti i cili regjistroi rritjen më të shpejtë ndër ekonomitë e zhvilluara. Ndërkohë kur është kërkuar nga Anglia që deri në 1 Dhjetor të bëjë një pagesë prej 2,1 miliard ndaj BE, Kryeministri i Anglisë David Cameron, bëri të ditu se deri në këtë kohë nuk do të mund të paguajnë këtë faturë. Kryeministri i Anglisë, në lidhje me kontributin e buxhetit shtesë i cili u bë i ditur 5 javë para data e fundit e pagesës, tha se edhe kryeministrat e İtalisë, Hollandës dhe Greqisë mbështesin qëndrimin e Anglisë.

Sipas shifrave të parashikuara për t’u paguar, shifra të cilat citohen në shtypin Anglez dhe sipas parashikimeve të BE, pas Anglisë pritet që pagesën më të lartë t’a bëjë Hollanda me 642,7 milion euro, İtalia me 340,1 milion euro dhe Greqia me 89,4 euro, dhe këta shifra duhet t’i paguhen BE’së deri në datën e fundit të përcaktuar nga BE.

Bëhet e ditur edhe se BE pritet të bëjë pagesë shtesë prej 7 milion euro ndaj Bullgarië, 6.5 milion euro ndaj İrlandës, 42,4 milion euro ndaj Qipros Jugore Popullsia Greke, 13,1 milion ndaj Letonisë dhe 13,1 milion ndaj Hungarisë.

- Por ka edhe huamarrës nga BE -

BE, që prej vitit 1995, si rezultat i llogaritjeve të bëra brenda një pocesi kohor prej 18 vitesh, ndërkohë kur vendosën të bëjnë pagesë shtesë për 9 anëtarë të BE, u vendos edhe që ndaj 19 shteteve të BE të bëhet pagesë kthimi.

Ndërsa shteti i cili do të marrë pagesën më të lartë nga BE është Franca. Ndërkohë kur pritet që Fransës t’i bëhet një pagesë prej 1 miliard euro, pritet edhe që Gjermanisë t’i jepen 779 milion, Pollonisë 316 milion dhe Finlandës 180 milion.

Nga shtypi Anglez u bë e ditur se Cameron e ka diskutuar temën me Kryeministrin e Hollandës Mark Rutte në Bruksel. Ndërkohë kur vijonte mbledhja e liderëve të liderëve të BE, Ministri i Financës i Hollandës Jeroen Dijsselbloem, u bë e ditur se ka theksuar ndaj liderëve të shtetit të Brukselit se nuk është i kënaqur nga forma e transmetimit të përgjegjësive në lidhje me pagesat shtesë.

Pasi dje Kryeministri i Anglisë David Cameron, i ftoi në mbledhje urgjente ministrat e financës së shteteve të BE, në konferencën me shtyp që organizoi pas mbledhjes, u shpreh kështu, “Patjetër që në rast se ekonomia rritet shpetj ose ngadalë bëhen disa rregullime e moderime. Çdo vit janë bërë moderime, këta i kemi parë. Nganjëherë pagunai më shumë, e nganjëherë më pak. Por asnjëherë nuk ka ndodhur që të jetë vënë në mes një faturë prej 2 miliard eurosh.”

Anglia, pasi kundërshtoi fort kërkesën e BE për të bërë pagesë shtesë, pritet që Brukseli të rishikojë kërkesat për pagesë për të cilat thuhet se akoma nuk kanë marrë trajtën përfrundimtare si dhe të ndryshojë datën e fundit të pagesës. Ndërsa marrja e pagesës në formë kistesh nga shtetet nga të cilat është kërkuar të bëjnë pagesë shtesë, është një ndër alternativat.

Një mundësi është edhe mosdhënia e kontributit ndaj buxhetit 2015 të Anglisë në rast se BE kërkon që pa kushtëzime pagesa të bëhet në 1 Dhjetor. Anglia afërsisht çdo vit i bën BE një pagesë prej 8 miliard sterlina. Në rastet kur palët nuk bien në consensus, nuk shihet e mundur që BE dhe Anglia të trokasin dyert e metodave ligjore.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme