OKB: Në Libi mbahen mbi 12 mijë njerëz në 27 burgje të paligjshme

OKB thonë se “më shumë se 12.000 njerëz mbahen zyrtarisht në 27 burgje dhe qendra paraburgimi në Libi, ndërsa mijëra të tjerë mbahen në kushte të paligjshme dhe shpesh "çnjerëzore të kontrolluara nga grupe të armatosura.

1764454
OKB: Në Libi mbahen mbi 12 mijë njerëz në 27 burgje të paligjshme

Kombet e Bashkuara (OKB) thonë se “më shumë se 12.000 njerëz mbahen zyrtarisht në 27 burgje dhe qendra paraburgimi në Libi, ndërsa mijëra të tjerë mbahen në kushte të paligjshme dhe shpesh "çnjerëzore të kontrolluara nga grupe të armatosura ose janë të burgosur në objekte sekrete".

Sipas një raporti të “Associated Press”Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres theksoi se misioni politik i OKB-së në Libi vazhdon të dokumentojë ndalimin arbitrar, torturën, dhunën seksuale dhe shkelje të tjera të ligjit ndërkombëtar në objektet e drejtuara nga qeveria dhe grupe të tjera.

Guterres tha se ka mijëra të burgosur që nuk janë përfshirë në statistikat zyrtare të ofruara nga autoritetet libiane, duke vënë në dukje se më shumë se 12.000 njerëz mbahen zyrtarisht në 27 burgje dhe qendra paraburgimi në të gjithë Libinë, dhe mijëra të tjerë mbahen në kushte të paligjshme dhe shpesh "çnjerëzore" të kontrolluara nga grupe të armatosura ose të ndaluara në objekte sekrete.

Në raportin e tij drejtuar Këshillit të Sigurimit të OKB-së, Guterres tha: "Jam thellësisht i shqetësuar për shkeljet e vazhdueshme të të drejtave të njeriut të emigrantëve, refugjatëve dhe azilkërkuesve në Libi."

Guterres gjithashtu bëri të ditur se emigrantët dhe refugjatët meshkuj dhe femra përballen me rreziqe në rritje të përdhunimit, ngacmimit seksual dhe trafikimit të qenieve njerëzore nga grupet e armatosura dhe trafikantët ndërkombëtarë të qenieve njerëzore, si dhe nga zyrtarët e Drejtorisë së Ministrisë së Brendshme për Luftimin e Migracionit të Paligjshëm.

Libia është bërë një pikë tranziti dominuese për emigrantët që përpiqen të shkojnë në Evropë në vitet e fundit, duke ikur nga lufta dhe varfëria në Afrikë dhe Lindjen e Mesme.

Guterres shtoi se emigrantët dhe refugjatët, përfshirë ata të shpëtuar ose të bllokuar gjatë përpjekjes për të kaluar Mesdheun për të arritur në Evropë dhe të dërguar përsëri në Libi nga Roja Bregdetare Libiane, iu nënshtruan ndalimit të gjerë arbitrar.

“Që nga 14 dhjetori, Roja Bregdetare kishte ndaluar 30.990 emigrantë dhe refugjatë dhe i kishte kthyer në Libi”, tha Guterres, duke theksuar se ky ishte "pothuajse trefishi i numrit total të njerëzve që u kthyen në vitin 2020".

Guterres kritikoi gjithashtu dëbimin e qindra njerëzve nga Çadi, Egjipti, Eritrea, Etiopia, Somalia dhe Sudani nga kufijtë lindorë dhe jugorë të Libisë që nga gushti, duke theksuar se dëbimet masive të menjëhershme i lënë shumë azilkërkues dhe emigrantë në gjendje jashtëzakonisht të pambrojtur.Lajme të ngjashme