OSBE: Retorika nxitëse në BeH ka shkaktuar rritjen e incidenteve të urrejtjes

Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) tha se "retorika nxitëse" në lidhje me integritetin territorial të Bosnjë-Hercegovinës ka çuar në përhapjen e incidenteve të urrejtjes në vend.

1762080
OSBE: Retorika nxitëse në BeH ka shkaktuar rritjen e incidenteve të urrejtjes

Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) tha se "retorika nxitëse" në lidhje me integritetin territorial të Bosnjë-Hercegovinës ka çuar në përhapjen e incidenteve të urrejtjes në vend.

Në një deklaratë të OSBE-së thuhet: "Në ditët e fundit, në Bosnjë-Hercegovinë, veçanërisht në Republikën Serbe, ka ndodhur retorikë provokuese dhe përçarëse nga disa zyrtarë anembanë vendit në lidhje me integritetin territorial të Bosnjë-Hercegovinës. Këto retorika minojnë paqen dhe mjedisin e sigurisë në vend."

Misioni i OSBE-së në Bosnjë-Hercegovinë është "të mbrojë paqen dhe sigurinë në vend dhe t'i rezistojë çdo akti të mundshëm të destabilizimit", thuhet në deklaratë.

“Veprimet e Millorad Dodikut, anëtarit serb të Këshillit të Presidencës së Bosnjë-Hercegovinës për të ndarë Republikën Serbe nga Bosnjë-Hercegovina dhe duke e bashkuar atë me Serbinë po kthehen në shpifje etnike kundër boshnjakëve myslimanë”, thuhet në deklaratë.

Në Banja Llukë të Bosnjë-Hercegovinës, u mbajtën festime për "Ditën e Republikës Serbe" më 9 janar, pavarësisht se ishin antikushtetuese.

Përveç Dodik, 2.700 njerëz morën pjesë në festimet, përfshirë Presidenten e Republikës Serbe Zhelka Cvijanoviq, 800 anëtarë të policisë së Republikë Serbe, Kryeparlamentarit serb Ivica Daçiq, Kryeministrja serbe Ana Brbaniq, ambasadori rus Igor Kalbuhov dhe deputetët francezë të ekstremit të djathtë.

Shumë qytete në Bosnjë-Hercegovinë, kryesisht Gacko, Foça, Prijedor, Brçko dhe Janja, kanë përjetuar provokime, duke përfshirë fyerje ndaj boshnjakëve dhe jo-serbëve.

 


Lajme të ngjashme