Partneriteti midis Turqisë dhe Libisë do të bëjë të dështojnë komplotet e Francës në Mesdhe

Khalid Al-Mishri, president i Këshillit të Lartë Shtetëror Libian, tha se marrëdhëniet dhe partneritetet e forcuara midis Turqisë dhe Libisë do të dështojnë komplotet e Francës në Mesdheun Lindor, ndërsa shtoi se Franca nuk do të ketë sukses.

1733615
Partneriteti midis Turqisë dhe Libisë do të bëjë të dështojnë komplotet e Francës në Mesdhe

Khalid Al-Mishri, president i Këshillit të Lartë Shtetëror Libian, tha se marrëdhëniet dhe partneritetet e forcuara midis Turqisë dhe Libisë do të dështojnë komplotet e Francës në Mesdheun Lindor, ndërsa shtoi se Franca nuk do të ketë sukses.

Mishri u takua me gazetarë si pjesë e Programit Ndërkombëtar të Takimeve të Stambollit të organizuar nga Qendra për Marrëdhënie Ndërkombëtare dhe Diplomaci (MID).

Ai tha se marrëdhëniet mes Turqisë dhe Libisë kanë një të kaluar historike dhe se marrëdhëniet vazhdojnë të jenë më të forta ekonomikisht, ushtarakisht dhe politikisht.

Kreu i Këshillit të Lartë Shtetëror Libian kujtoi se Turqia ishte vendi i parë dhe madje i vetmi që reagoi kur Tripoli u sulmua më 4 prill 2019 nga Halife Haftar, udhëheqësi i forcave të paligjshme në Libinë lindore.

Duke vënë në dukje se Greqia, Egjipti dhe Izraeli po punojnë së bashku për të përjashtuar Turqinë nga burimet e Mesdheut, Misri tha: "Turqia dhe Libia kanë mbrojtur të drejtat dhe interesat e Turqisë në Mesdheun Lindor duke nënshkruar ‘Marrëveshjen për përkufizimin e juridiksioneve detare’ në Mesdhe. Libia dhe Turqia janë të vetëdijshme për komplotin e Francës në Mesdheun Lindor. Franca nuk do të ketë sukses. Sepse Libia do të forcojë shumë më tepër marrëdhëniet e saj me Ankaranë."

Mishri deklaroi se vende të tilla si Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) dhe Franca kanë ofruar mbështetje ushtarake dhe armësh për Haftarin dhe kundërshtojnë praninë e Turqisë atje, ndërsa shtoi se Turqia vazhdon të mbështesë qeverinë e Tripolit pavarësisht rrethanave, gjë që çoi në humbjen e Haftarit në Tripoli.

"Prania e Turqisë në Libi ishte tërësisht në përputhje me të drejtën ndërkombëtare pasi qeveria e Tripolit u ka bërë thirrje shumë vendeve, ndërsa vetëm Turqia i është përgjigjur. Të gjitha këto palë, përveç forcave turke, erdhën në mënyrë jozyrtare dhe të paligjshme. Turqia, nga ana tjetër, erdhi publikisht. Prania e trupave turke është tërësisht në përputhje me traktatet ndërkombëtare. Ushtria turke në Libi ndodhet vetëm për qëllime trajnimi dhe mbështetjeje", deklaroi Mishri.Lajme të ngjashme