Steinmeier: Gjermanët janë ende përgjegjës për masakrën e hebrenjve

Steinmeier foli në një ngjarje që shënoi 80 vjetorin e dërgimit të hebrenjve në kampet e përqendrimit.

1721306
Steinmeier: Gjermanët janë ende përgjegjës për masakrën e hebrenjve

Presidenti gjerman Frank Walter Steinmeier tha se gjermanët janë ende përgjegjës për masakrën e hebrenjve.

Steinmeier foli në një ngjarje që shënoi 80 vjetorin e dërgimit të hebrenjve në kampet e përqendrimit.

"Ne gjermanët jemi ende përgjegjës për autorët, bashkëpunëtorët dhe mbështetësit e masakrave të planifikuara të hebrenjve evropianë", tha Steinmeier.

"Ne ende ndiejmë turpin që qytetarët janë përjashtuar nga komuniteti, janë ngacmuar, janë privuar nga të drejtat e tyre, janë privuar nga pronat e tyre dhe përfundimisht janë dërguar në një udhëtim drejt vdekjes. Në fund, ata vdiqën nga dobësia ose uria, ose u pushkatuan. Trupat e tyre u varrosën në varre masive ose u dogjën", deklaroi Presidenti gjerman.

Frank Walter Steinmeier theksoi se antisemitizmi nuk duhet të ndodhë kurrë më në Gjermani, ndërsa shtoi se "Mendimi dhe veprimi antisemitik nuk duhet të jenë larg reagimeve shoqërore."

Në Gjermani, gjatë epokës naziste (1933-1945), rreth 6 milionë njerëz u masakruan, kryesisht në kampe përqendrimi.Lajme të ngjashme