MPJ e Francës për pyetjen rreth deklaratës së Erdoganit: Franca mbështet zgjerimin e KS të OKB-së

Franca bëri të ditur se ka mbështetur prej kohësh zgjerimin e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

1711514
MPJ e Francës për pyetjen rreth deklaratës së Erdoganit: Franca mbështet zgjerimin e KS të OKB-së

Franca bëri të ditur se ka mbështetur prej kohësh zgjerimin e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Francës, Agnes von der Muhll i dha një përgjigje me shkrim pyetjes së një gazetari, i cili shtoi pyetjen: “Presidenti i Republikës së Turqisë, Recep Tayyip Erdogan ka njoftuar se ekziston një udhërrëfyes për të zgjeruar të drejtat e anëtarëve të OKB-së për të vendosur 5 anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara me krahë për mur. Çfarë mendon Franca për këtë?”

"Franca ka mbështetur zgjerimin e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për një kohë të gjatë. Franca është në favor të zgjerimit të KS të OKB-së në të dyja kategoritë, si të përhershme ashtu edhe të përkohshme, dhe në këtë kontekst Franca mbështet anëtarësimin e përhershëm të Gjermanisë, Brazilit, Indisë dhe Japonisë në KS të OKB-së dhe rritjen e pranisë së saj midis anëtarëve të përhershëm dhe të përkohshëm të vendeve afrikane.

Presidenti Recep Tayyip Erdogan në deklaratën e bërë gjatë inaugurimit të Shtëpisë Turke (Turkevi) në Nju-Jork të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, rikujtoi se në librin e tij "Një botë më e drejtë është e mundur", ai shprehu pikëpamjen se OKB-së, veçanërisht Këshillit të Sigurimit, i duhej një reformë gjithëpërfshirëse.

Duke u shprehur se vendet afrikane duhet të kenë mundësinë të jenë anëtare të përhershme të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, Erdogan tha: "Kur ne mund ta arrijmë këtë, të gjitha shteteve në botë do t'u jepet një e drejtë. Përndryshe, një botë e tillë nuk është një botë e jetueshme."

 


Lajme të ngjashme