PE-ja miraton projektrezolutën e cila nuk njeh qeverinë Talibane

Parlamenti Evropian (PE) ka miratuar një projektrezolutë që nuk do të njohë qeverinë e themeluar nga Talibani në Afganistan, por do të krijojë një marrëdhënie operacionale për situatat humanitare.

1707213
PE-ja miraton projektrezolutën e cila nuk njeh qeverinë Talibane

Parlamenti Evropian (PE) ka miratuar një projektrezolutë që nuk do të njohë qeverinë e themeluar nga Talibani në Afganistan, por do të krijojë një marrëdhënie operacionale për situatat humanitare.

Parlamenti theksoi se njohja e qeverisë së themeluar nga Talibanët ishte refuzuar dhe kishte shqetësime për të ardhmen e vendit.

Projektligji shprehu keqardhjen që procesi politik dhe planifikimi ushtarak, i cili çoi në tërheqjen e trupave të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA) nga Afganistani, u krye në mënyrë të njëanshme dhe pa koordinim adekuat me aleatët e NATO-s, ndërsa vuri në dukje se gjatë operacionit të shpëtimit në Kabul nuk kishte bashkëpunim apo koordinim mes vendeve të Bashkimit Evropian (BE), veçanërisht në lidhje me komunikimin me SHBA-të.

Projektligji deklaroi se "mungesa e komunikimit midis Shteteve të Bashkuara dhe vendeve evropiane është pritur me keqardhje", dhe Shërbimi Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë (EEAS) dhe Komisioni u ftuan ta shqyrtojnë këtë çështje deri në fund të vitit.

Projektligji i PE kërkoi gjithashtu një hetim mbi akuzat për përvetësim të fondeve të transferuara në administratën e ish-Presidentit Ashraf Ghani, i cili u largua nga Afganistani.

Ligji i bëri thirrje Shërbimit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë dhe shteteve anëtare të garantojnë rinovimin e misionit të KS të OKB-së në Afganistan (UNAMA), i cili do përfundojë.

Deputetët e PE-së bënë thirrje për zgjedhje të drejta dhe të lira të një qeverie me përfaqësim dhe pjesëmarrje të lartë të grave dhe pakicave, duke theksuar se projektligji "njeh domosdoshmërinë e angazhimit operacional me qeverinë e re de-facto të Talibanëve në çështjet logjistike dhe humanitare, dhe se kushtet për njohje politike të sundimtarëve Talibanë, të cilët tani kanë shkatërruar përfitimet e 20 viteve të fundit, nuk janë përmbushur".

Ata nënvizuan se BE-ja duhet të mbështesë vendet fqinje që strehojnë afganët, por kjo nuk do të ishte një alternativë për politikën e plotë evropiane të azilit dhe migrimit, kështu që paketa e re e BE-së në atë fushë duhet të rezultojë menjëherë.

Deputetët vunë re në projektligj se kjo krizë demonstron nevojën për krijimin e një Bashkimi Evropian të Mbrojtjes.

 


Lajme të ngjashme