Gjeorgjia i kushton rëndësi të veçantë marrëdhënieve dhe bashkëpunimit me Turqinë

Kryeministri gjeorgjian Irakli Garibasvili tha se ata i japin rëndësi të madhe marrëdhënieve dhe bashkëpunimit të tyre me Turqinë, me të cilën kufizohet dhe është një partner strategjik.

1688222
Gjeorgjia i kushton rëndësi të veçantë marrëdhënieve dhe bashkëpunimit me Turqinë

Kryeministri gjeorgjian Irakli Garibasvili tha se ata i japin rëndësi të madhe marrëdhënieve dhe bashkëpunimit të tyre me Turqinë, me të cilën kufizohet dhe është një partner strategjik.

Garibasvili mori pjesë në një program promovues të organizuar nga Ministria gjeorgjiane e Punëve të Jashtme në kryeqytetin Tbilisi.

Në fjalën e tij, Garibaşvili diskutoi bashkëpunimin dypalësh dhe partneritetin strategjik midis Turqisë dhe Gjeorgjisë.

"Ne kemi një partneritet strategjik me Turqinë dhe natyrisht që i japim rëndësi të madhe miqësisë dhe bashkëpunimit me të", tha ai.

Duke kujtuar se ai mbajti bisedime zyrtare në Turqi në fillim të qershorit, Garibasvili tha se gjatë takimit me Presidentin Recep Tayyip Erdogan, të dy vendet vendosën që takimi i Këshillit të Bashkëpunimit Strategjik të Nivelit të Lartë të mbahet në fund të këtij viti.

Garibasvili vuri në dukje se Rusia ka pushtuar 20 për qind të territorit gjeorgjian, ndërsa shtoi se qëllimi kryesor në politikën e jashtme të vendit gjatë 10 viteve të ardhshme është t'i japë fund pushtimit.

Duke deklaruar se politika ruse e pushtimit të rajoneve gjeorgjiane të Abkhazisë dhe Osetisë Jugore ka vazhduar deri më sot, Garibasvili deklaroi se kjo politikë vazhdon edhe sot.

"Sigurisht, në këto 10 vjet, detyra jonë kryesore duhet të jetë çlirimi i vendit tonë dhe përgatitja e terrenit për dialog me Rusinë në këtë drejtim. Ky konflikt dhe okupim duhet të përfundojë", tha ai.

Garibasvili bëri të ditur se Gjeorgjia vazhdon aktivitetet e rëndësishme për ruajtjen e paqes dhe stabilitetit në Kaukaz dhe vuri në dukje se vendi i tij gjithashtu kontribuoi në mënyrë domethënëse në procesin e ekstradimit të 15 qytetarëve armenë nga Azerbajxhani të ndaluar në këmbim të hartave të 97.000 minave në qershor, duke shtuar se "Ky është një shembull i suksesit të tre vendeve fqinje".

Kryeministri gjeorgjian tha gjithashtu se është shumë e rëndësishme në politikën e jashtme të vendit të tij të vazhdojë me sukses procesin e vazhdueshëm të integrimit me NATO dhe Bashkimin Evropian (BE).Lajme të ngjashme