Tunizi – Presidenti Said shkarkon drejtorin e përgjithshëm të televizionit shtetëror

Presidenti i Tunizisë Kays Said ka shkarkuar Lesad Dahish, drejtorin e  përgjithshëm të televizionit shtetëror tunizian.

1682040
Tunizi – Presidenti Said shkarkon drejtorin e përgjithshëm të televizionit shtetëror

Presidenti i Tunizisë Kays Said ka shkarkuar Lesad Dahish, drejtorin e  përgjithshëm të televizionit shtetëror tunizian.

Presidenti Said lëshoi ​​një vendim për shkarkimin e Dahishit nga detyra, tha Presidenca në një deklaratë me shkrim.

Thuhet se Said ka ngarkuar me menaxhimin e përkohshëm të kanalit, Avatf Ed-Dali.

Presidenti Said, ndërkohë, tha se paratë e shtetit ishin plaçkitur, duke shtuar se shuma duhet të rikuperohet dhe gjobat duhet të vendosen për ata që janë përfshirë.

Në një video të shpërndarë nga Presidenca, Said u takua me Semir Maxhul, kreun e Federatës së Industrisë dhe Tregtisë, në Pallatin Kartagjenë.

“Një raport u botua nga Komiteti Kombëtar për Zbulimin e Ryshfetit dhe Korrupsionit”, tha Said, duke shtuar se 460 njerëz në vend plaçkitën paratë e qeverisë dhe se shuma e plaçkitur ishte 13,5 miliardë dinarë tunizianë (rreth 4,8 miliardë dollarë).

Ai bëri thirrje për pajtim, duke shtuar se kishte një listë me emrat e atyre që plaçkitën paratë e shtetit.

Çfarë ndodhi në Tunizi?

Më 25 korrik në Tunizi u mbajtën protestat kundër qeverisë dhe partive opozitare, ku morën pjesë qindra njerëz dhe u kryen sulme mbi selitë e partive, veçanërisht të Lëvizjen Nahda.

Presidenti tunizian Kays Said njoftoi se ka ngrirë të gjitha kompetencat e Parlamenti, ka pezulluar imunitetin e deputetëve, ka shkarkuar Kryeministrin aktual Hisham al-Mashishi dhe do të merrte drejtimin e ekzekutivit me një kryeministër të caktuar prej tij.

Said ndërhyri gjithashtu në juridiksionin e gjyqësorit duke e deklaruar veten Prokuror i Përgjithshëm.

Pas kësaj përpjekje grushtshteti kundër qeverisë, ushtarët nuk lejuan Kryeparlamentarin tunizian dhe udhëheqësin e Lëvizjes Nahda, Rashid Al-Gannushi dhe zëvendësit e tij të hyjnë në Parlament.

Gannushi u bëri thirrje njerëzve të luftojnë në mënyrë paqësore për vendimet e Presidentit Kays Said, duke theksuar se masa, e cila nuk ka bazë ligjore, ishte një "grushtshtet".

Kays Said tha se mori një përgjegjësi historike, se vendimet e tij ishin kushtetuese dhe u kërkoi atyre që e përshkruan atë si një "grushtshtet" të "rishikojnë mësimet e tyre ligjore".

 


Lajme të ngjashme