“BE-ja duhet të kuptojë që Marasi i mbyllur është territor i RTQV-së”

Republika Turke e Qipros së Veriut (RTQV) ka deklaruar se Bashkimi Evropian (BE) tani duhet të kuptojë se Marasi i mbyllur është territor i RTQV-së.

1681479
“BE-ja duhet të kuptojë që Marasi i mbyllur është territor i RTQV-së”

Republika Turke e Qipros së Veriut (RTQV) ka deklaruar se Bashkimi Evropian (BE) tani duhet të kuptojë se Marasi i mbyllur është territor i RTQV-së.

Në një deklaratë me shkrim, Ministria e Jashtme e RTQV-së iu përgjigj një deklarate të Zëvendëspresidentit të Komisionit Evropian dhe Përfaqësuesit të Lartë për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Josep Borrell të bërë në emër të BE-së mbi Marasin e mbyllur.

“Borrell, si zakonisht, bëri një deklaratë të njëanshme rreth Marasit të mbyllur”, thuhet në deklaratë.

"Duke injoruar ekzistencën e popullit dhe shtetit Qipriot Turk, BE-ja duhet të kuptojë tani që Marasi i mbyllur është territor i RTQV-së dhe se hapat e ndërmarra në Maras po merren nga shteti dhe qeveria e RTQV-së", bëhet e ditur në deklaratë.

Kujtojmë se RTQV-ja nuk ndërmori asnjë hap në lidhje me Marasin e mbyllur deri në periudhën e fundit në mënyrë që të lejonte arritjen e një marrëveshjeje në ishull.

"Deri më tani, të gjitha planet e marrëveshjes, përfshirë Marasin e mbyllur dhe Masat e Ndërtimit të Besimit janë hedhur poshtë nga pala greke. Në Maras, i cili është bërë një simbol i status quo-së për vite me radhë, hapat e ndërmarrë nga pala turke qipriote brenda kornizës së të drejtës ndërkombëtare dhe në lidhje me të drejtën e pronës private gjithashtu kanë krijuar kënaqësi tek populli grek. Fakti që qëllimi i hapjeve të bëra nga RTQV u shmang fillimisht nga BE-ja është një tregues i qartë i njëanshmërisë së saj", thuhet në deklaratë.

"BE -ja, ndërsa pohon se dëshiron që të arrihet një marrëveshje në ishull, po merr një qasje thjesht të padrejtë që lavdëron tjetrën duke injoruar ekzistencën e njërës anë në ishull. Kjo qasje është burimi i vetëm i qëndrimit të papajtueshëm grek. Fakti që barazia sovrane dhe statusi i barabartë ndërkombëtar i RTQV-së është thelbësore për arritjen e një marrëveshjeje në ishull do të kuptohet nga BE-ja herët ose vonë", përfundon deklarata.

 


Lajme të ngjashme