Lavrov pret në takim kryetarin e Dhomës së Përfaqësuesve në Tobruk, Akileh Saleh

Ministri i Jashtëm rus Sergey Lavrov u takua në Moskë me Akile Saleh, kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve të Tobruk, një aleat politik i Halife Haftar, udhëheqësit të forcave të paligjshme të armatosura në lindje të Libisë.

1534022
Lavrov pret në takim kryetarin e Dhomës së Përfaqësuesve në Tobruk, Akileh Saleh

Ministri i Jashtëm rus Sergey Lavrov u takua në Moskë me Akile Saleh, kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve të Tobruk, një aleat politik i Halife Haftar, udhëheqësit të forcave të paligjshme të armatosura në lindje të Libisë.

Duke folur përpara takimit, Sergey Lavrov vuri në dukje se një armëpushim në Libi është arritur për një kohë të gjatë.

Lavrov theksoi se takimi midis Kryeministrit libian Fayiz es-Serraj dhe Saleh në gusht luajti një rol të rëndësishëm në rifillimin e procesit politik, ndërsa tha: “"Edhe pse ka probleme, procesi po vazhdon dhe po merr shtysë".

Ai rikujtoi se kanë qenë prej kohësh në kontakt aktiv me të gjitha segmentet politike në Libi dhe tha se do të ndihmojnë në zbatimin e iniciativave të Saleh.

Lavrov nënvizoi se marrëdhëniet dypalëshe mund të vendosen shpejt nëse arrihet herët në zgjidhje dhe kthehet në jetën normale pas konfliktit në Libi.

Ndërkaq pas takimit, i cili u mbajt prapa dyerve të mbyllura nuk u bë asnjë deklaratë.

Dhoma e Përfaqësuesve në qytetin lindor të Libisë, Tobruk, kryesuar nga Akile Saleh, po mbështet Halife Haftarin, udhëheqësin e forcave të paligjshme të armatosura në Libi.

Saleh shpalli pro-puçitin Haftar si të ashtuquajtur mareshal dhe mbështeti sulmet e tij të armatosura për të vënë në dorë kryeqytetin Tripoli.

Forumi i Dialogut Libian, i udhëhequr nga Kombet e Bashkuara (OKB) në Tunizi, ra dakord për t'i dhënë fund tranzicionit në Libi me zgjedhjet në 24 dhjetor 2021, që përkon me përvjetorin e pavarësisë së vendit, por u sugjerua që procesi të bllokohej për shkak të këmbënguljes së Saleh për të qenë kreu i Këshillit Presidencial, i cili do të shërbejë si kryetar shteti gjatë periudhës së tranzicionit.

 


Lajme të ngjashme