Marrëveshja e Schengenit shënon 25-vjetorin me kontrolle kufitare

Marrëveshja e Schengenit, e cila siguron lëvizje të lirë midis vendeve evropiane, ka hyrë në vitin e saj të 25-të me kontrolle kufitare për shkak të epidemisë së llojit të ri të koronavirusit (Covid-19).

1385985
Marrëveshja e Schengenit shënon 25-vjetorin me kontrolle kufitare

Marrëveshja e Schengenit, e cila siguron lëvizje të lirë midis vendeve evropiane, ka hyrë në vitin e saj të 25-të me kontrolle kufitare për shkak të epidemisë së llojit të ri të koronavirusit (Covid-19).

Me Marrëveshjen e Schengenit, e cila u nënshkrua në 14 qershor 1985 në qytetin Schengen të Luksemburgut dhe që hyri në fuqi më 26 mars 1995, filluan udhëtimet midis shumë vendeve evropiane pa kontrolle kufitare.

Më pas shumë vende evropiane iu bashkëngjitën kësaj marrëveshjeje, e cila fillimisht u nënshkrua midis Belgjikës, Francës, Gjermanisë, Holandës dhe Luksemburgut.

Rajoni i Schengenit aktualisht përbëhet nga Gjermania, Austria, Belgjika, Republika e Çekisë, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Greqia, Hungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Malta, Holanda, Polonia, Portugalia, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia dhe Zvicra.

Sidoqoftë, për të parandaluar epideminë e llojit të ri të koronavirusit (Covid-19), shumë vende evropiane kanë vendosur të mbyllin kufijtë e tyre.

Ndërprerja e lëvizjes së lirë shkakton ndërprerje në rrjedhën e mallrave dhe shërbimeve, veçanërisht në zinxhirin e integruar të furnizimit të Evropës.Lajme të ngjashme