Gjermani - Për zgjidhjen e krizës së qeverisë të gjitha sytë janë kthyer nga "koalicioni i madh"

SPD, e cila pësoi një humbje të rëndë në zgjedhjet e përgjithshme të mbajtura më 24 shtator dhe që mori rezultatin më të keq të historisë së saj, kërkoi të qëndronte në opozitë.

Gjermani - Për zgjidhjen e krizës së qeverisë të gjitha sytë janë kthyer nga "koalicioni i madh"

Pas dështimit të bisedimeve paraprake për krijimin e koalicionit ndërmjet partive të Unionit Kristian (CDU/CSU), Partisë së Lirë Demokratike (FDP) dhe të Gjelbërve në Gjermani, treguesit janë drejtuar në riformimin e koalicionit të CDU/CSU dhe Partisë Social Demokratike (SPD), i njohur edhe si "koalicioni i madh", që kanë drejtuar vendin në 4 vitet e fundit.

SPD, e cila pësoi një humbje të rëndë në zgjedhjet e përgjithshme të mbajtura më 24 shtator dhe që mori rezultatin më të keq të historisë së saj, kërkoi të qëndronte në opozitë.

Pas kësaj, CDU/CSU, FDP dhe të Gjelbrit, u përgatitën për të formuar një koalicion tresh që kurrë më parë nuk ishte provuar në Gjermani.

Megjithatë, pas bisedimeve që zgjatën 4 javë e gjysmë nuk u ndërtua besimi i duhur dhe FDP u largua nga tryeza me arsyetimin për mosmarrëveshje serioze midis palëve mbi çështjet e rëndësishme dhe vendi u zvarrit në krizën e koalicionit që nuk u përjetua kurrë më parë.

Në pasigurinë që është shfaqur në Gjermani që prej një jave, opinioni publik është përqendruar në atë se sa dhe kush ka pjesë në prishjen e negociatave për një koalicion tresh, ndërsa përqendrimi është bërë mënyrën e kapërcimit të kësaj krize.

Opsionet në opinion janë përqendruar mbi mundësitë për "zgjedhje të parakohshme", "Qeverinë e pakicës" dhe mundësia e riformimit të "koalicionit të madh" CDU/CSU me SPD.

Me deklaratën e kryetares së CDU-së dhe Kancelares gjermane, Angela Merkel, se nuk ka planifikuar formimin e një qeverie të pakicës, si dhe me vazhdimin e qëndrimit të SPD-së për mos hyrjen në koalicion pas zgjedhjeve të përgjithshme, "zgjedhjet e parakohshme" janë vërejtur si mundësia më e fortë.

Në këtë fazë veproi Presidenti gjerman Frank-Walter Steinmeier, i cili krahas liderëve të CDU/CSU-së, FPD-së dhe të Gjelbërve u takua edhe me kreun e SPD-së, Martin Schulz. 

Drejtuesit e SPD-së janë në pritje të propozimeve që Steinmeier do të bëjë dhe se kanë vendosur që SPD të mos mbyllë dyert e bisedimeve.

Kjo deklaratë u komentua se SPD ishte në kërkim të derës, të cilën e kishte mbajtur të mbyllur për "koalicionin e madh".

Nën dritën e këtyre zhvillimeve vëmendja është fokusuar në ditën e enjte ku presidenti i vendit, Steinmeier, ka ftuar në rezidencën presidenciale Bellevue, Merkel, Seehofer dhe Schulz.

Njoftohet se Steinmeier në këtë takim do të shkëmbejë pikëpamjet me liderët sesi mund të formojnë një qeveri pa vajtur në zgjedhje të parakohshme. 

Ndërkohë pritet me kuriozitet nëse rezultati që do të dalë nga ky takim do të zgjidhë apo jo "krizën e koalicionit" në Gjermani.Lajme të ngjashme