Koment – A do të mundet Trump ta shpëtojë presidencën pas 6 muajve kaotikë?

Konfuzioni, gabimet dhe skandalet kanë njollosur 6 muajt e parë të presidencës së Donald Trump në Shtëpinë e Bardhë, por edhe sukseset nuk mungojnë...

774132
Koment – A do të mundet Trump ta shpëtojë presidencën pas 6 muajve kaotikë?

Konfuzioni, gabimet dhe skandalet kanë njollosur 6 muajt e parë të presidencës së Donald Trump në Shtëpinë e Bardhë.

Nëse nuk ndërmerr të paktën një ndryshim të metodës, atëhere presidenti i 45-të amerikan mund ta shkatërrojë vazhdimin e presidencës së tij.

Pjesa më e madhe e presidentëve amerikanë kanë njohur kriza në fillim të mandateve të tyre.

Për Bill Clinton, në vitin 1993, ishte çështja e pasurive të patundshme “Whitewater”.

Barack Obamas, në 2010-n, iu deshën pesë muaj për të mbajtur nën kontroll derdhjen masive të naftës në Gjirin e Meksikës dhe akoma më shumë për të rimëkëmbur ekonominë.

Por pak presidentë kanë akumuluar kaq shumë kriza sa Donald Trump që prej 20 janarit.

“Të jesh i rrethuar nga skandalet që prej ditës së parë, të mos kesh asnjë ligj të rëndësishëm të miratuar, të jesh kaq i papëlqyeshëm, të pësosh humbje në radhët e republikanëve… Asgjë prej këtyre nuk është diçka e mirë”, thekson Julian Zelizer, profesor i historisë në Universitetin Princetown.

Pas mbërritjes në kryeqytetin amerikan, miliarderi kishte deklaruar se metodat e Uashingtonit kishin çuar vendin në humbje dhe se vetëm një biznesmen i kategorisë së tij, konkurrent politik normal, ishte i aftë për të drejtuar SHBA-në në rrugën e duhur.

Një premtim që duket sot shumë bosh.

Në Shtëpinë e Bardhë shumë poste mbeten vakante ose të zëna nga të rinj me kapacitete të diskutueshme. Këta që janë atje e zhvlerësojnë hapur, të demoralizuar nga kundërshtimet e shumta dhe hapat e gabuara.

Si pasojë, ndërtimi i murit në kufirin meksikan duket shumë larg dhe Kongresi nuk ka votuar ende asnjë dollar për ta financuar.

Marrëveshja e tregtisë së lirë amerikanoveriore nuk është prishur ende, marrëveshja për programin bërthamor iranian gjithashtu dhe “Obamacare”, ligji për mbulimin shëndetësor që është nënshkruar nga paraardhësi i tij, ka mbetur më shumë se kurrë në vend.

Republikanët kanë mazhorancën në dy dhomat e Kongresit, gjë që ka shtyrë faqen proTrump “Drudge Report” ta shpallë legjislaturën aktuale më pak produktive që prej 164 vitesh.

Sa për presidencializimin e Donald Trump, kjo mbetet një ëndërr e ëmbël. Ashtu si në fushatë, presidenti vazhdon të sulmojë shtypin, gjyqtarët, partinë e tij, demokratët si dhe ish-kreun e FBI-së, James Comey, të cilin e shkarkoi.

Pa marrë parasysh këtu dyshimet për bashkëpunim mes anëtarëve të ekipit të tij të fushatës dhe Rusisë vitin e kaluar kundër Hillary Clinton, një çështje për të cilën një prokuror special dhe disa komisione të Kongresit hetojnë.

– Zgjedhjet në 2018 –

Ka edhe suksese.

Organizata terroriste DAESH është mundur në Mosul të Irakut dhe është rrethuar në kryeqytetin e saj të vetëshpallur, Raka, në Siri. Donald Trump ka tërhequr SHBA-në nga partneriteti transpacifik dhe ka emëruar një gjyqtar në Gjykatën e Lartë, konfirmuar nga Senati.

“Nuk mjafton”, thekson historiani Julian Zelizer.

“Për mua, këto gjashtë muaj nuk kanë qenë të suksesshëm dhe nuk e shoh se si mund të pretendohet e kundërta”, theksoi ai.

Megjithatë historia është e mbushur me shembuj të presidentëve që kanë ditur të ringrihen.

Bill Clinton, që vitin e parë u njollos nga një përpjekje e dështuar për reformin e sistemit shëndetësor, rifitoi avantazh menjëherë dhe u rizgjodh lehtësisht në vitin 1996.

“Presidentët janë gjykuar mbi atë që arrijnë të bëjnë, por kjo nuk ndodh për gjashtë muaj. Atij i mbetet shumë kohë”, thekson Alex Conant, një konsulent republikan që ka punuar në Shtëpinë e Bardhë në kohën e George W. Bush.

Por Donald Trump duhet të ndryshojë. Deri tani, ai ka treguar pak ambicie për detajet e reformave, veçanërisht në atë shëndetësore.

“Disa takime me senatorët dhe mesazhe në Twitter nuk do të mjaftonin për një çështje kaq të disktutuar sa sistemi shëndetësor”, thekson Alex Conant.

Nëse ai ka qenë shpesh një as në marketing, ashtu si karriera e tij në pasuritë e patundshme e ka treguar këtë, drejtuesi ka një personalitete që e bën punën e tij më të vështirë me partnerët parlamentarë.

Për kryetarin demokrat të Bashkisë të Charlottesville, Michael Signer, që jep mësime në Universitetin e Virgjinias, rruga e legjitimitetit për Donald Trump kalon nga pranimi i standarteve tona tradicionale dhe kundërpushtetet.

“Sa më shumë ai të refuzojë ta bëjë këtë, më shumë popullaritetit ti tij do të ulet, më shumë do të bëhet ilegjitim dhe më shumë do të jetë i dëshpëruar”, konfirmon ai.

Një dështim rrezikon, në këtë kuadër, të jetë elokuent. Zgjedhjet legjislative të nëntorit 2018, gjatë të cilave demokratët mund të nënshkruajnë rikthimin e tyre.

Dhe një Trump dominues rrezikon të jetë akoma më shumë i paparashikueshëm.

“Në Zyrën Ovale, kur situata të përkeqësohet, asgjë nuk do të jetë më e lehtë, gjërat do të marrin një drejtim të gabuar”, thekson historiani.

 

Autor: Andrew BeattyLajme të ngjashme