Holandezët bukëshkalë, harrojnë ditët kur i përgjëroheshin Portës së Lartë

Holandezët, të cilët ngritën krye ndaj Spanjës në gjysmën e dytë të shekullit XVI, nuk kishin rrugëzgjidhje tjetër veçse të strehoheshin në Perandorinë Osmane duke qenë se nuk njiheshin mjaftueshëm dhe s’kishin mbështetje të nevojshme në Evropë...

Holandezët bukëshkalë, harrojnë ditët kur i përgjëroheshin Portës së Lartë

Holandezët, të cilët ngritën krye ndaj Spanjës në gjysmën e dytë të shekullit XVI, nuk kishin rrugëzgjidhje tjetër veçse të strehoheshin në Perandorinë Osmane duke qenë se nuk njiheshin mjaftueshëm dhe s’kishin mbështetje të nevojshme në Evropë.

Teksa bënin plane lufte kundër spanjollëve, holandezët ishin të vetëdijshëm se u nevojitej patjetër mbështetje nga jashtë dhe për këtë trokitën në Portën e Lartë.

Protestantët holandezë demonstruan botërisht se ndiheshin krenarë nga bashkëpunimi me turqit. Në medaljonin, që holandezët kishin bërë duke u frymëzuar nga gjysmëhëna e flamurit turk dhe që mbanin mbi përkrenaret e tyre, shkruhej “Më mirë turqit, sesa Papën” (Liever Turks dan Paaps).

Kurse në fillim të shekullit XVII, Perandoria Osmane i lejoi Holandës tregtinë në Mesdhe pasi ky vend i premtoi besnikëri sulltanit të atëhershëm.Lajme të ngjashme