Përpjekja e medias perëndimore për të menaxhuar perceptimin në favor të Gulenit

Sipas një studimi, shtypi dhe media perëndimore përpiqen të menaxhojnë një perceptim në favor të kreut të FETO-s (Organizata Terroriste Guleniste), Fethullah Gulen.

DIŞ BASIN.jpg

Një hulumtim i Drejtorisë së Përgjithshme për Median dhe Informimin në lidhje me cilësimet dhe epitetet që përdoren në shtypin e huaj për kreun e FETO-s (Organizata Terroriste Guleniste), Fethullah Gulen, tregon që në veçanti në Perëndim dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës vazhdojnë të bëhen përpjekje për menaxhimin e perceptimit në favor të Gulenin përmes shprehjeve “të padjallëzuara”.

Në kuadër të analizës hulumtuese të lajmeve me titull “Lideri i FETO-s në shtypin e huaj”, në lidhje me shprehjet që përdoren në median perëndimore për Gulenin, duke filluar që nga “mërgimi i vullnetshëm” e deri tek “gjuha e ëmbël” e tij, ndërmjet datave 1 maj - 9 gusht 2016 janë skanuar 126 gazeta dhe revista të huaja, 21 kanale televizive dhe 15 agjenci ndërkombëtare, janë analizuar 2 mijë e 726 lajme e shkrime të ndryshme.

Në shtypin amerikan për kreun terrorist Fethullah Gulen përdoren shprehje jo-djallëzore, si: “predikues në pension”, “imami në mërgim vullnetar”, “gojëmbël”, “personalitet i njohur”, “i sëmuri 77-vjeçar dhe imami i moshuar”, “kleriku eremit”, “kleriku misterioz”, “kundërshtar me influencë”, “ish-aleati i Erdoanit”. Një qëndrim i tillë i shtypit amerikan perceptohet si hipokrizi nga populli turk dhe Turqia, të cilën autoritetet amerikane e cilësojnë me çdo rast si një vend aleat dhe mik. 

Sipas hulumtimit tonë shtypi gjerman për kreun terrorist, Fethullah Gulen preferon të përdorë këto lloj emërtimesh: “imami në mërgim vullnetar”, “predikuesi i moderuar”, “armiku rival/ish-aleati i Erdoanit”, “plaku i sëmurë që jeton në malet e Pensilvanisë”, “xhemati me ndikim në Afrikë”, “gjarpri helmues”. Shtypi gjerman i referohet shpesh shprehjes “pseudo” për të mos e treguar FETO-n si një organizatë terroriste.

Kurse shtypi francez ka përdorur epitetet “aleati i vjetër”, “predikuesi në mërgim”, “lideri shpirtëror”, “i sëmuri 75-vjeçar dhe njeriu i lodhur”. Kurse emërtimet e autoriteteve turke për FETO-n shtypi francez preferon ti vendosë në thonjëza dhe një qëndrim i tillë vlerësohet si mungesë e shembullit të solidaritetit me Turqinë në luftën kundër terrorit.

Ndërsa në shtypin britanik për kreun e FETO-s, Fethullah Gulen, preferohen këto epitete: “kleriku karizmatik”, “lideri fetar 77-vjeçar”, “kleriku eremit”, “imami që jep mesazhe për dialog ndërfetar”, ndërkohë që dallohet se shprehjet “organizatë terroriste dhe strukturë paralele” mbahen në nivelin e pretendimeve.

- Çfarë epitetesh ka përdorur shtypi botëror për Gulenin? 

Ndërkohë që në shtypin e Lindjes së Mesme për Gulenin zënë vend cilësime të tilla, si: “kleriku që jeton në Amerikë”, “intelektuali”, “një nga emrat e njohur të Afrikës”, në shtypin iranian dallojmë emërtimet “opozitari i ashpër i Republikës Islamike të Iranit”, “kleriku në mërgim”, personi që akuzohet për organizimin e tentativës së grushtit të shtetit”. Kurse për ushtarakët, anëtarë të organizatës FETO, shtypi iranian përdor shprehjen: “ushtarakët rebelë pjesëtarë të organizatës terroriste Fethullah Gulen”.

shtypin kinez kreu i FETO-s përmendet me epitetet “imami turk i amerikanizuar”, “personaliteti fetar”, “opozitari në mërgim”, ndërsa shtypi izraelit në lajmet që ka publikuar në lidhje me FETO-n ka përdorur shprehjet: “islamiku radikal”, “organizata terroriste ilegale”, “kleriku sunit nga Turqia”, “predikuesi mysliman në mërgim”.

Shtypi japonez për Gulenin thotë se ai është: “një predikues i fesë islame”, “hoxhë Guleni”, kurse shtypi italian ka përdorur epitetet: “imami sunit”, “i biri i një imami”, “perandoria Gulen”; shtypi holandez “një imam me ndikim që ka në pronësi të tij biznese ndërkombëtare, institucione arsimore, banka”. Në lajmet që janë publikuar në gjuhën kurde Guleni përmendet si: “Predikuesi i Islamit”, “fuqia e vetme që do të përmbysë pushtetin e Erdoanit”, “anti-kurd”, “Lideri i Organizatës Paralele”.  

shtypin rus kreu i FETO-s, Fethullah Gulen zë vend si “kleriku misterioz”, “pronari i zinxhirit të shkollave islamike në vendet turqishfolëse”, “perandoria e Gulenit”, “rivali i pamëshirshëm i Presidentit Erdoan”; shtypi grek e cilëson Gulenin si “njeriu që luan rol përcaktues në formimin politiko-shpirtëror të liderit turk”, “njeriu që me qëndrimin pro-evropian bashkoi parimet e islamit konservator”; shtypi arabosaudit e quan Gulenin “liderin e organizatës terroriste”, “lideri fetar në mërgim i akuzuar për organizimin e puçit”; shtypi egjiptian e përmend Gulenin si: “kleriku turk”, “i akuzuari kryesor i tentativës së puçit ushtarak”, “mendimtari islam”; shtypi grekoqipriot shkruan për Gulenin si “babai i lëvizjes ‘hizmet’ (shërbimi) që i ka kapërcyer me kohë kufijtë”; shtypi suedez për Gulenin përdor këto emërtime: “predikuesi me seli në ShBA”, “lideri mysliman”, “predikuesi islam në mërgim”.

- Përpjekjet për të gjetur emërtime ‘të moderuara’ për Fethullah Gulenin

Një nga përfundimet e hulumtimit tonë është se një ndikim të madh tek qëndrimi i medias perëndimore kundër Turqisë ka pasur edhe aktiviteti lobues që organizata FETO ka realizuar vitet e fundit me paratë e grumbulluara duke abuzuar me ndjenjat bamirëse dhe filantropinë e popullit turk në petkun e zekatit, sadakasë dhe kurbanit. Disa nga provat më konkrete të këtij aktiviteti lobues janë marrëdhëniet e ngushta që pjesëtarët e kësaj organizate kanë krijuar me shumë organe mediatike perëndimore, mbështetja financiare që u është bërë politikanëve të ndryshëm të huaj për të përgatitur raporte kundër Turqisë.

Një qëndrim i tillë nuk është diçka e habitshme për popullin turk, po të mendojmë retorikat që ka përdorur më herët media perëndimore në lajmet e saj në lidhje me PKK dhe PYD. Media perëndimore, e cila për PKK dhe PYD përdor emërtime të tilla si “guerilë”, “militantët kurdë”, vazhdon ende përpjekjen e saj për të gjetur emërtime e cilësime ‘të moderuara’ për Fethullah Gulenin, kreun e FETO-s, e cila tentoi edhe një herë për të kryer një sërë aktivitetesh të jashtëligjshme kundër Turqisë duke shkaktuar qindra të vdekur dhe mijëra të plagosur.

Zv/Drejtori i Përgjithshëm Ekrem Okutan në lidhje me hulumtimin në fjalë i dha një intervistë gazetarit të agjencisë AA. Hulumtimi në fjalë tregon qartë se lajmet që kanë qarkulluar në median ndërkombëtare na shpalosin para syve se nuk i shërben në të vërtetë FETO, dhe kur bëhet fjalë për demokracinë në Turqi media ndërkombëtare ka mbetur në klasë,- u shpreh Okutan.Lajme të ngjashme