Në 70 vjetorin e OKB-së sfidohet vetoja në Këshillin e Sigurimit

Mbi 100 shtete kanë përqafuar të premten kodin e sjelljes i cili i bën thirrje KS të OKB të përmbahet nga vetoja kur bëhet fjalë për ndalimin e gjenocidit dhe mizoritë.

Në 70 vjetorin e OKB-së sfidohet vetoja në Këshillin e Sigurimit

Mbi 100 shtete kanë përqafuar të premten kodin e sjelljes i cili i bën thirrje Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të përmbahet nga vetoja kur bëhet fjalë për ndalimin e gjenocidit dhe mizoritë.

Kjo iniciativë vjen me rastin e 70 vjetorit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara (OKB).

Struktura e Këshillit të Sigurimit (KS) po bërballet me kritika për ndikimin e pesë anëtareve të përhershme të cilat kanë forcën e mekanizmin të vetos, dhe ato janë- Britania e Madhe, Kina, Franca, Rusia dhe SHBA-ja.

Në të shumtën e rasteve këto shtete kanë vendosur interesin nacional të tyre përpara thirrjeve për veprim humanitarë, siç është edhe rasti i fundit në Siri.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme