SHBA – Sot hyn në fuqi traktati mbi tregtinë e armëve

Traktati i parë ndërkombëtar për tregtinë e armëve, negociuar në vitin 2013 nën drejtimin e OKB-së, hyn sot në fuqi dhe u përshëndet nga mbështetësit e të drejtave të njeriut.

SHBA – Sot hyn në fuqi traktati mbi tregtinë e armëve

Ky traktat duhet të ishte ratifikuar minimalisht nga 50 shtete, para se të hynte në fuqi 90 ditë pas ratifikimit nga 50 vende.

Për momentin, 130 vende e kanë nënshkruar dhe 60 e kanë ratifikuar.

Izraeli ka qenë shteti i fundit që ka depozituar instrumentet e ratifikimit të traktatit në OKB, në Nju Jork.

Traktati, i miratuar më 2 prill 2013 nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, parashikon përmirësimin e tregtisë ndërkombëtare të armëve konvecionale, një treg me më shumë se 85 miliardë dollarë në vit.

Komisioneri i Lartë për të Drejtat e Njeriut i Kombeve të Bashkuara, Zeid Ra’ad al-Hussein përshëndeti të martën një etapë vendimtare për ndalimin e armëve dhe municioneve që përdoren për të kryer krime.

Për ”Amnesty International”, bëhet fjalë për një hap historik që për herë të parë përfshin dimensionin e të drejtave të njeriut në një treg ku sekreti është shpesh rregulli.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme