Operacioni “Burimi i Paqes”

Qëllimi ynë është paqja
objektivi është terrorizmi

OKB raporton për numër të lartë të xhihadistëve në Irak dhe Siri

Ka shembuj të luftëtarëve terroristë të huaj që vijnë nga Franca, Rusia dhe Britania e Madhe.

OKB raporton për numër të lartë të xhihadistëve në Irak dhe Siri

Rreth 15 000 xhihadistë të huaj nga 80 vende kanë shkuar këto vitet e fundit në Siri dhe Irak për të luftuar në radhët e grupeve si ISID, një shifër e pazakontë, paralajmëron një raport i OKB-së, cituar sot nga gazeta “The Guardian”.

Ky dokument, disa pjesë të të cilit janë publikuar nga e përditshmja britanike, ia atribuon këtë rritje Al-Kaedës duke nënvizuar se thelbi i mjegullnajës ekstremiste mbetet i dobët.

“Që prej vitit 2010, numri i xhihadistëve të huaj në Irak dhe në Siri është disa herë më i lartë me atë të luftëtarëve të huaj të regjistruar në vitet 1990 dhe 2010 dhe vazhdon të rritet”, vijon raporti i hartuar nga komisioni i Këshilli të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara ngarkuar me mbikëqyrjen e aktivitetit të Al-Kaedës, shkruan ”Guardian”.

“Ka shembuj të luftëtarëve terroristë të huaj që vijnë nga Franca, Rusia dhe Britania e Madhe dhe në total nga 80 vende”, shton raporti.

Ky dokument nënvizon se aktivitetet e organizatave xhihadiste si ISID përqendrohen kryesisht në vendet në të cilët ata operojnë. Sulmet e vërteta trans-kufitare apo kundër shënjestrave ndërkombëtare mbeten të ulëta.

Raporti e vë theksin në rrezikun që mund të përfaqësojnë këta xhihadistë pas kthimin në vendet e tyre të origjinës si Britania e Madhe apo Franca, për të marrë masa për riforcimin e kapjes së tyre dhe për të penguar largimin e tyre drejt Irakut dhe Sirisë.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme