Mali i Zi – Ministri i Drejtësisë mohon gjenocidin e Srebrenicës, shkarkohet nga detyra

Kuvendi i Malit të Zi votoi njëzëri projektligjin mbi njohjen dhe dënimin e mohimit të gjenocidit të Srebrenicës në Bosnjën-Hercegovinën fqinje në vitin 1995.

1660561
Mali i Zi – Ministri i Drejtësisë mohon gjenocidin e Srebrenicës, shkarkohet nga detyra

Kuvendi i Malit të Zi votoi njëzëri projektligjin mbi njohjen dhe dënimin e mohimit të gjenocidit të Srebrenicës në Bosnjën-Hercegovinën fqinje në vitin 1995.

Ministri i Drejtësisë dhe i të Drejtave të Njeriut dhe Pakicave Vladimir Leposaviq, i cili doli me deklarata që mohonin gjenocidin, u shkarkua nga detyra.

Një projektligj mbi njohjen e gjenocidit i përgatitur nga Partia Boshnjake e Malit të Zi u miratua nga 55 deputetë pasi 55 prej tyre votuan kundër pas deklaratave që mohuan gjenocidin në Bosnjë-Hercegovinë, në të cilën më shumë se 8.000 civilë boshnjakë u masakruan nga forcat serbe. Ndërsa 19 deputetë votuan "kundër" projektligjit, 7 të tjerë abstenuan.

Ervin Ibrahimoviq, deputet në parlament i partisë boshnjake, i cili solli projektligjin në rendin e ditës të parlamentit, tha se miratimi i tij ishte një hap i rëndësishëm drejt pajtimit në Malin e Zi.

Leposaviq, i cili filloi problemin me deklaratat e tij duke mohuar gjenocidin nëSrebrenicë, u shkarkua nga posti i tij ministror pasi 43 deputetë votuan "pro" shkarkimit të tij. 27 deputetë votuan "kundër" ndërsa 10 abstenuan.

Leposaviq, i cili kërkoi largimin e Kryeministrit malazez Zdravko Krivokapiq, tha se ai ndihet i qetë.

Ndërkohë, deputetët e Frontit Demokratik opozitar njoftuan vendimin e tyre për të bojkotuar Kuvendin.

Të paktën 8.372 boshnjakë civilë u vranë dhe trupat e tyre u varrosën në varre të ndryshme masive brenda ditëve të gjenocidit, i cili filloi pasi trupat serbe nën komandantin serb Ratko Mlladiq hynë në Srebrenicë në Bosnjë-Hercegovinën lindore në 11 korrik 1995.

Në një vendim të vitit 2007, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë bazuar në provat nga Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (ICTY) ngjarjet që ndodhën në dhe përreth Srebrenicës i cilësoi si "gjenocid".Lajme të ngjashme