Daçiç: Serbia ka për qëllim ruajtjen e stabilitetit në rajon

"Ne nuk duam të përzihemi në formimin e institucioneve pas zgjedhjeve në BeH", deklaroi Daçiç.

Daçiç: Serbia ka për qëllim ruajtjen e stabilitetit në rajon

Duke folur për marrëdhëniet në rajon, Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç tha se interesi i Serbisë është për të ruajtur stabilitetin e BeH pas zgjedhjeve në këtë vend. Qeveria serbe pret që objektivi kryesor i vizitës së kryeministri shqiptar në Beograd, të jetë normalizimi dhe përmirësimi i marrëdhënieve mes dy vendeve dhe se Serbia dhe Kroacia duhet të ndërmarrin hapa të guximshme drejt normalizimit të marëdhënieve,.

- Qëllimi i Serbisë është ruajtja e stabilitetit të BeH

Në komentin rreth negociatave aktuale për formimin e qeverisë në Bosnjë e Hercegovinë pas zgjedhjeve në këtë vend dhe spekulimet e disa mediave, se Serbia ka të preferuarit e saj në këtë drejtim, Daçiç tha se qëndrimi i Serbisë që nga fillimi i zgjedhjeve, e trajtoi këtë temë si çështje e brendshme, si për entitetet e Republikës Serbe në BeH, ashtu edhe për gjithë BeH.

"Ne nuk duam të përzihemi as në formimin e institucioneve pas zgjedhjeve. Për ne, është i rëndësishëm stabiliteti, e rëndësishme është që sa më shpejt të formohen institucionet, të jenë të qëndrueshme dhe të vazhdojë bashkëpunimin e mirë me ta dhe me institucionet e Republikës Serbe, por edhe me nivelin qendror dhe atë shtetëror, "tha Daçiç.

Ai tha se Serbia do ta ndihmojë BeH, që sa më parë ti hapet perspektiva për rrugën evropiane, sepse, siç tha ai, është konsideruar se kjo do të "qetësoj ndoshta disa tensione që ekzistojnë në BeH". "Ne jemi të kënaqur që zgjedhjet u zhvilluan në mënyrë paqësore. U dëgjua zëri i popullit, tani radha është e politikanëve që të gjejnë zgjidhjen më të mirë për funksionimin e institucioneve. Serbia nuk ka të preferuar dhe nga ato që nuk donë të jenë, ndoshta individualisht ndonjëri ka, por ne si shtet duhet udhëheqim politikë serioze," tha ministri i Jashtëm i Serbisë.

Lidhur me ridefinimin e mundshëm të Marrëveshjes së Dejtonit, Daçiç përsëriti se qëndrimi i Serbisë është i qartë dhe se ridefinimi i kësaj Marrëveshjeje mund të ndodhë me pëlqimin e tre popujve dhe dy entiteteve. "Ne nuk jemi kundër, nëse ka marrëveshje dhe pëlqim. Interesi ynë është të formohen institucionet dhe të mund të marrin vendime që do të çojnë BeH në BE, sepse kjo është e mirë për të gjithë ne", ka thënë Daçiç, duke shtuar se "fatkeqësisht që duhet të na bashkojë BE-ja dhe jo ne vetë që jetojmë këtu."

Ai tha se më parë BeH i janë parashtruar kërkesa specifike nga BE-ja, të cilat "autoritetet e Bosnje e Hercegovinës nuk ishin në gjendje ti zbatonin ose nuk donin." "Më e rëndësishmja është vullneti politik në BeH që disa gjëra mund të funksionojnë, në mënyrë që bashkërisht të shkojmë në BE. A do të ndodhë kjo brenda rregullave ekzistuese kushtetuese ose do të kërkohen të reja, kjo është diçka që vetë popujt në BeH dhe entitetet duhet të vendosin. Serbia me siguri do të jetë konstruktive, sepse kjo është në interesin tonë për ruajtjen e stabilitetit në BeH," tha Daçiç.

- Objektivi kryesor i vizitës së kryeministrit shqiptar në Beograd duhet të jetë në normalizimin dhe përmirësimin i marrëdhënieve midis dy vendeve

Në paralajmërimin e vizitës së Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama në Beograd, gjerësisht homologut të tij serb Aleksandar Vuçiç, ministri i jashtëm serb Ivica Daçiç thotë se angazhimi i atyre që kryejnë funksione të caktuara të qeverisë është të "zbatojnë punë të vështira".

"Sigurisht, kjo është puna më e vështirë për ne që ta organizojmë këtë vizitë, pas incidentit në ndeshjen e futbollit Serbi-Shqipëri. Është punë e vështirë edhe për kryeministrin tonë, por është detyrim i tij dhe i joni që ta drejtojmë vendin pa marrë parasysh vështirësitë që paraqesin disa punë, të këndshme apo të pakëndshme dhe shpresoj që kaloj ashtu si është paralajmëruar, që do të thotë se objektivi kryesor i kësaj vizite do të jetë normalizimi dhe përmirësimi i mëtejshëm i marrëdhënieve tona," tha Dacic.

Ai tha se programi i vizitës ende nuk është përcaktuar, ka disa sugjerime nga pala shqiptare, ku duhet rënë dakord në nivel kabineti të dy kryeministrave, me ndërmjetësimin e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe se vizita nuk është përcaktuar plotësisht.

"Ne presim që vizita të jetë nxitje për përmirësim e marrëdhënieve tona dypalëshe. Më lejoni t'ju kujtoj se kjo është vizita e parë e kryeministrit të Shqipërisë, pas gati shtatë dekada të tëra dhe për këtë arsye, ne besojmë se është shumë e rëndësishme dhe është e rëndësishme për shkak se ajo ndodh pavarësisht nga të gjitha problemet", tha Daçiç.

Duke theksuar se është shumë e lehtë për të bërë vendime të nxituara, Daçiç supozohen se "të jetë në përputhje me një mentalitet tashmë i rrënjosur, si dhe politikanët serbë, i cili ka qenë shpesh i pranishëm në të kaluarën," ndoshta numri më i madh i politikanëve anuloi vizitën e tij dhe në këtë mënyrë më shumë marrëdhëniet e ndërlikuara mes dy vendeve.

"Qëllimi i kësaj qeverie nuk është të komplikojë marrëdhëniet, por për të dhënë disa përpjekje për të kontribuar në një vend pozitiv gjitha këto procese", tha Daçiç, duke shtuar se në përputhje me rrethanat, ai menjëherë pas kësaj vizite, do të qëndrojë në Kroaci.

"Unë mendoj, se këtu duhet edhe Serbia edhe Kroacia të bëjnë përpjekje dhe të marrin hapa të guximshëm për normalizimin e marrëdhënieve tona të mëtejshme, kjo nënkupton zgjidhjen e "shportës së problemeve" dhe problemeve nga e kaluara dhe të gjendet emërues i përbashkët për të ardhmen tonë," tha Ivica Daçiç, ministri Punëve të Jashtme të Republikës së Serbisë.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme