Produse turcești cu indicație geografică protejată - ”Ulei de trandafir din Isparta”

Ulei de trandafir din Isparta înregistrat în data de 7 martie 2019

1903832
Produse turcești cu indicație geografică protejată - ”Ulei de trandafir din Isparta”

Produse turcești cu indicație geografică protejată - ”Ulei de trandafir din Isparta”

Trandafirul este simbolul orașului Isparta, situat în regiunea mediteraneeană a Türkiye. Trandafirul, care a fost folosit în mai multe domenii, formează și materia primă a uleiului de trandafir.

Deși în Türkiye există 25 de specii de trandafiri, trandafirul din Isparta este considerat cea mai productivă specie pentru domeniul industrial. Uleiul de trandafir și-a ocupat locul pe lista produselor turcești cu indicație geografică protejată în 2019, la cererea făcută de Bursa de mărfuri din Isparta.

Planta de trandafir iubește zonele cu un climat temperat, câmpuri aerisite și pline de lumină, fără secetă și îngheț în lunile de primăvara și cu căderi de rouă în timpul înfloririi.

În iulie, care este sfârșitul perioadei de înflorire, după ce florile de trandafir se culeg manual una câte una, petalele se fierb în cazane de distilare numite „retorte”.

În această metodă, 15 kilograme de flori proaspete de trandafir se pun în medie în 45 de litri de apă în retortă și se fierb timp de două ore. După ce procesul se repetă de 3 ori, amestecul este distilat pentru ultima dată pentru a separa apa și uleiul și se obțin aproximativ 15 litri de ulei de trandafiri.

Uleiul de trandafir din Isparta este folosit în industria cosmetică și în deserturi.



Ştiri din aceeaşi categorie