Одбранбените производи на Турција се промовираат на вежбата „Нусрет-2021“

Вооруженото морско возило без екипаж „СИДА“ наскоро ќе влезе во инвентарот на Командата на поморските сили

1722470
Одбранбените производи на Турција се промовираат на вежбата „Нусрет-2021“
nusret tatbikati sergi.jpg
nusret tatbikati sergi.jpg
nusret tatbikati sergi.jpg
nusret tatbikati sergi.jpg

Потфатите на Турција во одбранбената индустрија уште еднаш беа прикажани на јавноста.

Вежбата на покана „Нусрет 2021“ започна на 18 октомври во Чанаккале.

Во рамките на вежбата, која ќе заврши на 28 октомври, компаниите од одбранбената индустрија, своите системи за оружје што се и се очекува да влезат во инвентарот, беа изложени во калето Нара.

Еден од највпечатливите на изложбата беше вооруженото морско возило без екипаж „СИДА“.

СИДА наскоро ќе влезе во инвентарот на Командата на поморските сили. СИДА, која ќе биде автономна, ќе ја извршува својата должност без потреба од поддршка.

СИДА е развиено со различни опции и различни функции кои можат да спроведат војна на површината, војна против подморници, војна против воздушна одбрана и контрамерки против мини.

Проектилот „Атмаџа“ (Јастреб) развиен од компанијата „Рокетсан“ исто така се смета за еден од најдобрите меѓу своите врсници во светот. Проектилот „Атмаџа“ може да биде истрелан кон цели на море и копно.

Ракетата со прецизно насочување ОРКА и системот ДУФАС РАДАР развиени од компанијата за Воена електронска индустрија (Аселсан) се меѓу гордите домашни и национални проекти. Со системот ДУФАС, подморниците ќе можат да детектираат од многу голема далечина.

Ракетата „КУЗГУН“ (Гавран), развиена од Институтот за научно- технолошки истражувања на Турција (TÜBİTAK), се издвојува како менувач на игри и исплатлива паметна муниција.Слични вести